Chaos v Gaze: Hladoví lidé loví pomoc z moře. Video ukazuje brutální rvačky o jídlo na pláži

V Pásmu Gazy dochází jídlo. O balíčky s pomocí se vedou brutální boje

Do Pásma Gazy tento týden shodila letadla balíčky s humanitární pomocí pro stále zoufalejší obyvatele. Jeden z těchto shozů ale minul cíl a potraviny skončily ve Středozemním moři. Reportér CNN Jeremy Diamond byl přímo na místě svědkem naprostého chaosu, který následoval.

Zoufalí a vyhladovělí Palestinci plavající pro humanitární balíčky, které omylem skončily v moři. To byl výjev, který se tento týden naskytl na jedné z pláží v centrální části Pásma Gazy. Tím to ale neskončilo. Na břehu se pak o potraviny strhly drsné boje, v mnoha případech šlo bez nadsázky o přežití. Skupina mužů vybavených biči a dřevěnými tyčemi odháněla od drahocenného nákladu všechny ostatní. Kdo něco přeci jen ukořistil, mohl mluvit o velkém štěstí. Záběry přímo z pláže zveřejnila americká CNN.

„Měl jsem štěstí a podařilo se mi získat jeden z těch balíčků. Ale co všichni ti ostatní lidé, kteří tuto pomoc nemohli dostat? Podívejte se, tenhle nedostal žádnou a tenhle taky ne,“ ukazoval jeden z Palestinců na ty méně šťastné. „Žádám arabské národy. Jsme vděční za pomoc prostřednictvím padáků, ale potřebujeme jí víc a potřebujeme ji rozdělovat lepším způsobem. Tohle náš hlad nezažene,“ dodal do kamery štábu stanice CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Migrant z Afriky přelstil německý systém. Bezmocné úřady mu vyplácí desítky milionů na dávkách

Na severu Pásma Gazy je ale situace ještě horší. Většina humanitárních organizací tam kvůli rabování a útokům na kamiony přestala distribuovat pomoc úplně. Lidé tam přežívají i třeba na krmivech pro zvířata. „Není tu žádné jídlo, žádná mouka, dokonce ani pitná voda, nic. Smrt je lepší než tohle,“ popsala pro CNN obyvatelka, která ve zdevastované severní části Gazy zůstala.

Na celou reportáž CNN přímo z Pásma Gazy se podívejte v úvodním videu tohoto článku.

Tagy: