Chaos v pravidlech pro kluby. Otevřít můžou bez omezení kapacity, ale jen někdy

Ilustrační foto

Tisková konference po jednání vlády

Taneční kluby a diskotéky nebudou muset počet návštěvníků odvozovat podle míst k sezení. Zde jsou ale určité výjimky. Změna je podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví platná od čtvrtka, stejné znění vláda schválila také pro období od 3. ledna. Úpravou opatření prošla také kontrola dokladů o dokončeném očkování či prodělání covidu. Provozovatelé služeb k tomu budou muset používat mobilní aplikaci čTečku.

„Klubům a diskotékám odpadla podmínka, aby hosté byli usazeni a celkově jich nebylo více než míst k sezení. V otázce počtu osob k žádné změně nedošlo. Koná-li se tedy v daném klubu či na diskotéce akce ve smyslu předmětného mimořádného opatření, například silvestrovská party, tak platí, že tam nesmí být více než 50 účastníků,“ uvedl deníku Blesk mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

Jenže pokud klub nepořádá žádnou „akci“, ale zkrátka se jen otevře hostům, aby dostál svému předmětu podnikání, už to neplatí. Pro gastronomické podniky, herny či kasina bude zákaz většího počtu hostů, než je míst k sezení, platit i nadále.

Lidé musejí být zároveň usazeni tak, aby mezi nimi byl odstup alespoň jeden a půl metru, a to s výjimkou hostů sedících u jednoho stolu. I v tomto případě ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že pravidlo odstupu neplatí pro diskotéky a taneční kluby.

Může být čTečka problém?

Provozovatelé obchodů a služeb nebudou mít nadále povinnost aktivně bránit tomu, aby se lidé mezi sebou shromažďovali v kratších vzdálenostech než 1,5 metru. Zůstává ale povinnost zajistit řízení front čekajících zákazníků uvnitř i před provozovnou, a to hlavně prostřednictvím označení prostoru pro čekání a umístění značek pro minimální rozestupy.

Do restaurací, hotelů, ale třeba také do kadeřnictví nebo salonů krásy budou moci nadále až na výjimky jen lidé, kteří mají alespoň čtrnáct dní po dokončení očkování, a ti, kteří v posledním půlroce prodělali covid. Doklad budou muset nově provozovatelé kontrolovat výhradně prostřednictvím aplikace čTečka. O této povinnosti mluvil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už minulý týden po jednání vlády. Tehdy ale resort toto pravidlo do opatření nevepsal.

Restauratér a garant projektu Moje restaurace za Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner už dříve prohlásil, že v případě podnikatelů v gastronomii je nutnost použití čTečky problém. Podle něj totiž nelze české podnikatele srovnávat s těmi v Německu či Francii. Tuzemští prý mnohdy nemají prostředky na to, aby si mohli čtečku QR kódů pořídit.

Tagy:
Německo Francie Silvestr akce TOP 09 kultura Vlastimil Válek kluby vláda diskotéka koronavirus COVID-19 koronavirová opatření čTečka Ministerstvo zdravotnictví České republiky Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Blesk