Hospodští a restauratéři neví, zda otevřou na silvestra. Zájem hostů je minimální

Prokazování bezinfekčnosti v restauracích.

Hospodští se připravují na oslavy

Silvestrovská noc už je za dveřmi. Mnozí provozovatelé barů a restaurací ale stále nejsou rozhodnutí, zda budou mít otevřeno. Zájem hostů je totiž kvůli protiepidemickým opatřením zatím velmi malý.

Silvestrovská noc znamená pro hospody a bary každoroční žně. Covid ale vše převrátil naruby. Mnohé restaurace proto tentokrát zůstanou zavřené. Mohou za to neustále se měnící vládní omezení. „Zpřísněná opatření budou platit od 29. prosince do 2. ledna. Restaurace nebudou mít omezenu kapacitu, ale u jednoho stolu budou moci sedět maximálně čtyři lidé. Co se týče akcí, bude na tyto tři dny počet lidí ze 100 omezen na 50,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

„Všichni zrušili všechny firemní, společenské, hromadné i rodinné akce, protože nikdo prostě neví, jestli to může být tak, nebo tak. Vůbec nevíme, jak budeme mít lidi, jak máme obsadit personál,“ postěžoval si spolumajitel pražské restaurace Miroslav Matějka.

Restaurace si stěžují na propad tržeb

Otevřeno během silvestrovské noci budou mít i v baru v centru Zlína. Zájem hostů je ale zatím minimální. „V rezervační knize momentálně máme jenom jednu rezervaci,“ řekla servírka Jana.

Zdeněk Babulík provozuje šest restaurací a barů. Na silvestra vždycky všechny praskaly ve švech. Letos ale otevře pouze dvě restaurace. Zbylé zůstanou zavřené. „Čtyři lidé u stolu je strašně málo. Je to horší a horší. Jsme na 60 až 80 procentech propadu tržeb,“ upozornil Babulík.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už avizoval, že se vzhledem k očekávanému nástupu varianty omikron mohou podmínky v restauracích v brzké době znovu měnit.

Tagy: