Neočkovaní vojáci čelí šikaně. Nemůžeme do jídelny a na WC jen s dovolením, tvrdí

Armáda ČR

Vojáci a očkování

Česká armáda eviduje celkem tři tisíce neočkovaných vojáků. Dle platné vyhlášky mají podstoupit vakcinaci do března, ne všichni to ovšem mají v plánu. Neočkovaní vojáci se proto obávají, že s příchodem jara přijdou o práci. Někteří z nich navíc údajně čelí nátlaku ze strany svých kolegů v posádkách, uvedli redakci CNN Prima NEWS. Pokud se někdo cítí být terčem šikany, má se podle ministerstva obrany ozvat armádnímu inspektorátu. Více se tématu věnujeme v Hlavních zprávách od 18:55.

Vysoký důstojník Radek působí v armádě okolo 20 let a zúčastnil se i několika nebezpečných zahraničních misí. Nemoc COVID-19 už prodělal, což je pro něj důvod, proč se nechce očkovat a přidat se ke zbylým zhruba 88 procentům vojáků, kteří už mají dokončenou vakcinaci. Nadřízení ho prý denně konfrontují, aby své rozhodnutí přehodnotil.

„Neočkovaný člověk v podstatě nemá v armádě co dělat. Hrozí nám vyhazov, finanční postihy a ztráta výsluh. Je to dost nefér, protože člověk odsloužil pro stát dvacet let, je v misi, nasadil pro stát život,“ řekl štábu důstojník Radek. Dodal, že například na základně ve Vyškově nepouštějí neočkované do jídelny.

Podobné, ne-li drsnější zkušenosti měl mladý voják z jiné základny, který si přál zůstat v anonymitě a jehož identitu redakce zná. Během pandemie párkrát pomáhal v nemocnici, očkovat se ale doposud nenechal a covid ještě neprodělal. V armádě kvůli tomu údajně čelí šikaně a diskriminaci.

„Neočkovaný voják nemůže vykonávat svoji práci. Po příchodu do práce jde na samotku, nesmí přijít do kontaktu s ostatními. Pokud chce na WC, musí kontaktovat výkonného praporčíka, který vyklidí chodbu od očkovaného personálu,“ popsal voják. Dle svých slov nemá nárok na odměny a během hlášení je přesvědčován ostatními, aby se nechal očkovat.

Odloučení od ostatních očkovaných členů jednotky prý platí i během obědové pauzy. Dále nemůže voják bez vakcinace používat posilovnu či sportoviště, což má pak vliv na celkový chod posádky.

„Mé osobě byla zakázána úprava pracovní doby, kterou potřebuji ke studiu na vysoké škole. Jen proto, že nejsem očkovaný. Jakákoliv žádost ze strany neočkovaného je automaticky zamítnuta,“ postěžoval si voják. Podle něj některé základny trpí nedostatkem personálu, po podobných nátlacích tak hrozí odliv lidí.

Nenechávejte si to pro sebe, radí ministerstvo

Resort obrany dle svých slov neměl tušení, že by na základnách docházelo k podobným projevům diskriminace kvůli očkování. Takové nátlakové praktiky tolerovat nehodlá. „S tím samozřejmě nesouhlasíme. Pokud se někdo cítí být diskriminován, nechť si to nenechává pro sebe. Je třeba to řešit – stěžovat si velitelskou cestou nebo v rámci inspektorátu,“ sdělil štábu CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

„Pokud je někdo zatvrzelý antivaxer, tak ho asi nepřesvědčíme. Na druhou stranu pořád věříme, že vojáci pochopí, že pokud se dnes musí očkovat šesti různými vakcínami, když chtějí na mise, tak vakcína proti covidu je pro ně plus. Není to nic, proti čemu se bránit,“ doplnil Pejšek. Drtivá většina velení armády očkovaná podle něj nicméně je.

Pakliže do konce termínu budou někteří vojáci stále bez vakcíny, mohla by jim armáda ukončit služební poměr. „Pokud se rozhodne, že není zdravotně způsobilý, pak to bude striktně podle zákona – voják může odejít se stoprocentními výsluhami nebo krácenými na polovinu,“ upřesnil mluvčí resortu obrany. Neočkované vojáky již dříve například propustila americká armáda, kde musela odejít skoro třicítka letců vzdušných obranných sil.

Tagy: