Chateau Trnová ovládá silný genius loci, dánský hygge a česká domácí pohoda

Místo, kde pobývala zpěvačka Ema Destinnová, František Škroup nebo třeba Čeněk Daněk je teď dostupné pro všechny milovníky butikových hotelů a restaurací. Chateau Trnová je malebných zámečkem, který díky manželům Hansenovým prošel v roce 2021 rozsáhlou rekonstrukcí. Dnes je z něj areál rodinné pohody pro všechny, kteří si chtějí užít bezstarostné chvilky odpočinku.

Chateau Trnová je pouhých dvacet kilometrů od Prahy a od roku 1995 je chráněnou kulturní památkou. Má rodinnou duši a překvapí vás svou pohostinnou a přátelskou atmosférou.

Přesně tak si to česko-dánská rodina Hansenových představovala už před dvanácti lety. Mít místo setkávání, kde se lidé budou cítit jako doma. Od první chvíle, kdy na zámek přišli na prohlídku, věděli, že to je on. Zámek s kouzelnou vstupní halou, klenutým stropem a krbem je naprosto očaroval. A nápad, který byl před dvanácti lety pouhou myšlenkou, se realizoval v roce 2020, kdy prostor koupili.

Splnění snu ale přineslo celou řadu problémů a nutnost výrazné finanční investice. „Předělali jsme fasádu, kompletně pokoje, koupelny, vzduchotechniku. Podlaha byla poničená svatebními večírky. Zařizovali jsme kuchyně,“ vyjmenovává Markéta Hansen. Od roku 2006 zámek chátral ale díky Hansenovým došel objekt k plné rehabilitaci.

Zámek s rodinnou duší

Manželé měli jasný cíl, jak má renovace projektu vypadat. Jako rodiče tří děti chtěli, aby ze zámku byla cítit pohoda a na své si zde přišli jak rodiče, tak i děti. Chtějí, aby se zde každý mohl cítit jako doma, zrelaxovat, zapomenout na starosti a v klidu si vychutnat skvělé jídlo.

Místo je dokonalou možností i pro teambuildingy, rodinné oslavy nebo konference. Díky romantické atmosféře, výbornému jídlu a vínům od mistrů z celé Evropy je zámek vhodný i pro ty nejkouzelnější svatby. Majitelka Markéta Hansen zde dokonce provozuje obchod s dekoracemi a květinami, kde do budoucna plánuje pořádat i floristické kurzy.

Historie

Kořeny zámku sahají až do roku 1688, kdy jeho nejstarší část vznikla pro dominikány od sv. Jiljí z Prahy. Spojitost má zámeček dokonce i s Františkem Škroupem, hudebním skladatelem, jehož bratr Václav Škroup v roce 1838 trnovský velkostatek zakoupil. Povídá se, že František Škroup zde napsal hudbu k české hymně i celé hře Fidlovačka. Inspirací mu byla okolní krásná příroda.

Mezi známými majiteli byl třeba Čeněk Daněk, zakladatel ČKD, nebo Václav Schloger, který se zaměřil na pěstování obilí a chov skotu a dodával kvalitní mléko do Prahy. Roku 1907 zámek navštívila slavná operní pěvkyně Ema Destinnová, které tehdejší majitel Schloger, vyčlenil celé zámecké křídlo, do kterého zavítala po skončeném turné i s početným personálem. Na zámek jezdila v letech 1908 až 1911.

Hansenovi se dnes snaží o ekologický přístup v celém areálu. Tamní kuchaři vaří z lokálních a sezónních surovin, manželé investovali například do oběhových čerpadel a veškerá kosmetika i prací a čistící prostředky jsou biologicky rozložitelné. Do roku 2030 by chtěli být v celém areálu plně udržitelní.

Tagy:
Evropa restaurace zámek manželé Praha Ema Destinnová hygge Chateau Trnová František Škroup svatý Jiljí Čeněk Daněk