Chcete odjet? Dejte výpověď. Češka poslala z Izraele domů alespoň své děti, sama pryč nesmí

Česko-izraelská lékařka poslala do Česka alespoň své děti.

Česká doktorka nemůže opustit Izrael

Válka mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás rozděluje i české rodiny. Česko-izraelská lékařka z Tel Avivu poslala kvůli obavě z útoků do České republiky své dvě malé dcery a netuší, kdy se s nimi opět setká. Izrael podle ní dnes není pro děti bezpečný a sama ho opustit nemůže.

Když před dvěma týdny vypukl teroristický útok proti Izraeli, pro celou zemi to byl obrovský šok, který trvá dodnes. Kristina Zaslavsky se rozhodla poslat své děti do bezpečného Česka. Její manžel je sem přivezl repatriačním letem. „Právě jsem přivezl naše děti k rodině a za pár dní se vrátím. Co se tam stalo, je naprosto neuvěřitelné... Tisíce lidí byly pozabíjeny,“ líčil CNN Prima NEWS Ilia Umansky, Kristinin manžel.

ČTĚTE TAKÉ: Holýma rukama bojoval proti teroristům z Hamásu. Hrdina s rakovinou přežil i výbuch granátu

Sama Kristina teď za dětmi nemůže. Jako lékařce ve státní nemocnici jí to zakazuje válečný stav. „Nesmím se vzdálit na 20–30 minut na dojezd od nemocnice. Před pár dny jsem šla poprosit svého nadřízeného, zda bych přece jen nemohla na dva dny odletět a podívat se na děti, ale bylo mi řečeno, že pokud bych chtěla odletět, můžu podat výpověď,“ popsala napjatou situaci Kristina.

Přivézt děti zpět do Izraele se rodina stále bojí. „Rozhodně nemůžu říct, že by moje děti tady byly v bezpečí. Malá chodí do školky, kde není bombový úkryt, což je v tuto chvíli pro mě naprosto nepřípustná varianta,“ uvedla. Strach z raket se sice v Tel Avivu poslední týden zmírňuje, ale obavy z terorismu ne. „Naše vláda pořád nebyla schopna potvrdit, že opravdu zlikvidovala všechny teroristy, kteří sem před dvěma týdny vkročili,“ doplnila Kristina.

Pocit bezpečí se podle ní do Izraele hned tak nevrátí. Kdy děti znovu uvidí, neví. Nevydrží bez nich ale věčně, a zvažuje všechny možnosti. „V tuto chvíli čekáme, myslím, že jako většina lidí v tomto státu, jak se bude situace vyvíjet v nejbližších hodinách a dnech,“ řekla česko-izraelská lékařka.

Tagy: