Holýma rukama bojoval proti teroristům z Hamásu. Hrdina s rakovinou přežil i výbuch granátu

Raz Peri popsal okolnosti masakru na izraelském festivalu v rozhovoru pro CNN.

Muž popisuje okolnosti masakru na izraelském festivalu

Nejdříve se vrhl na jednoho z ozbrojenců, poté se snažil vlastním tělem bránit ostatní civilisty před granáty. Takto popisuje hrůzné okamžiky z hudebního festivalu Supernova Raz Peri. Mladý muž, který se potýká s rakovinou, nakonec vyvázl se zraněním v oblasti paže a dolních končetin i s prostřeleným žaludkem. Zmíněná akce se 7. října stala jedním z hlavních cílů vražedného běsnění teroristického Hamásu.

Izraelský hudební festival Supernova se konal 6. a 7. října v Negevské poušti u kibucu Reim jen pár kilometrů od Pásma Gazy. Raz Peri, který se potýká se zákeřnou nemocí, na akci vyrazil, aby „se znovu cítil naživu“. V té době nevěděl, že on i další účastníci festivalu budou o několik hodin později doslova bojovat o život.

V den 7. října v ranních hodinách se místo stalo jedním z hlavních cílů vražedného běsnění Hamásu. Teroristé postupovali velmi systematicky, nakonec zabili přes 260 účastníků akce, další desítky unesli při návratu do Gazy. Raz Peri okolnosti masakru popsal v rozhovoru pro CNN.

Když útok vypukl, nastal na festivalu Supernova obrovský zmatek. Někteří lidé utíkali k autům, další se snažili schovat. Mezi ně patřil i Peri, který se s dalšími čtyřmi lidmi ukryl v jednom z tamních betonových přístřešků u cesty, informoval web Daily Mail. Brzy se k budově přiblížili střelci z Hamásu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Židy je třeba zabít, učí se děti v Gaze za peníze z EU. Jourová nic nekontroluje, říká expert

„Slyšeli jsem slova v arabštině, kromě jiného i Alláhu akbar. Poslouchal jsem, jak přicházeli. Neměl jsem zbraň, jenom ruce a nohy,“ řekl reportérce CNN, která ho navštívila na nemocničním lůžku. Když bylo možné palestinské teroristy vidět přímo z úkrytu, žena vedle Periho začala křičet.

Ve chvíli, kdy jeden z členů Hamásu prošel vchodem, Peri se na něj okamžitě vrhl. Vypukl zuřivý zápas na život a na smrt. Militantní bojovník ze zbraně vystřelil, kulka zasáhla jednoho z civilistů v úkrytu do nohy.

Během rvačky skončila dvojice mimo stavení. „Další teroristé na nás začali střílet,“ sdělil Peri pro web The Times. Zatímco jím napadeného islámského bojovníka prý zabili, jemu se podařilo dostat zpět do přístřešku.

„Nejdříve nahlédli do krytu, viděl jsem jim přímo do očí,“ řekl Peri pro CNN s tím, že členové Hamásu měli výraz, jako by byli něčím zdrogovaní. Když teroristé hodili dovnitř granáty, nastavil prý vlastní tělo, aby omezil dráhu výbuchu a zachránil ostatní v úkrytu.

VIDEO: Vražedné řádění Hamásu očima teroristy. Izraelci ho zastřelili

V důsledku exploze utrpěl zranění v oblasti paže a dolních končetin. Jiný muž kvůli výbuchu přišel o nohu. Další civilista podlehl obrovskému tlaku a z přístřešku vyběhl pryč. S největší pravděpodobností byl zastřelen. Jeho čin způsobil, že se pozornost útočníků opět přesunula k přístřešku, do něhož začali pálit.

Zabili dalšího muže a jeho manželku. Peri její bezvládné tělo přetáhl přes sebe a hrál mrtvého. Jedna z kulek ho přesto zasáhla – prošla tělem a poranila mu žaludek. Když na festival dorazila pomoc, záchranáři Periho převezli do nemocnice.

Přečtěte si další svědectví z masakru na festivalu Supernova:

Celkově si palestinský útok na Izrael vyžádal více než 1 400 obětí, většinu z nich tvoří civilisté. Židovský stát od 7. října podniká odvetné nálety namířené proti Hamásu. Dosud při nich podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy zahynulo přes 4 000 Palestinců. Radikální organizace palbu opětuje.

Tagy: