Chcete podpořit spotřebu? Zvyšte slevy na dani, vybízí Pirát Ferjenčík vládu

Mikuláš Ferjenčík

Zrušení superhrubé mzdy a snížení efektivního zdanění příjmů povede jen k výraznému prohloubení rozpočtového schodku. „Návrh Andreje Babiše nám přijde nedomyšlený, bude to mít obrovské rozpočtové dopady,“ řekl pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík v pořadu 360° Pavlíny Wolfové vysílaném na stanici CNN Prima NEWS.

Ferjenčíkovi se nelíbí, že by zrušení takzvané superhrubé mzdy nebylo doprovázeno změnou sazeb daně z příjmů. Ty by tak zůstaly na současných 15 a 23 procentech, pouze by se daň vypočítávala z výrazně nižšího základu. „Vláda jde cestou ‚po nás potopa‘. Už teď navrhuje schodek rozpočtu na příští rok ve výši 320 miliard korun a další takové snížení daní posune schodek až někam ke 400 miliardám,“ řekl pirátský poslanec v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS.

S tím ale nesouhlasil poslanec vládního hnutí ANO Jan Volný. Podle něho dává 15 a 23 procent smysl. Pokud by totiž vláda prosazovala návrh Jana Hamáčka (ČSSD) na sazby 19 a 23 procent, znamenalo by to zvýšení daní pro osoby samostatně výdělečně činné. „Předpokládám, že návrh premiéra Babiše projde, ačkoli o tom bude diskuse ještě veliká,“ řekl Volný. Poslanec vládního hnutí současně zdůraznil, že superhrubou mzdu je nutné zrušit, protože „to nebyl dobrý nápad“. Zároveň je přesvědčen, že nyní je k tomu i vhodná doba, protože je třeba nastartovat ekonomiku skrze spotřebu domácností.

Volný: Rozpočet projde

Volný také odmítl, že vláda postupuje cestou „po nás potopa“. „Kdybychom tuto cestu volili, krátili bychom investice na polovinu a dusili bychom firmy. Ale to neděláme,“ ohradil se. Mikuláš Ferejnčík odmítl tezi, že jediný způsob, jak zvýšit spotřebu domácností je snížení zdanění, jaké navrhuje Andrej Babiš. „Místo toho chceme zvýšit slevy na dani na poplatníka, to pomůže všem stejně, nikoli jen těm nejbohatším. Rozpočtové dopady budou výrazně menší a do ekonomiky se vrátí více peněz. Andrej Babiš nezvolil pro podporu spotřeby šťastný způsob,“ navezl se poslanec Pirátů do vládní koalice.

Řeč přišla také na vlastní návrh státního rozpočtu. Zatímco Jan Volný nepochybuje, že Sněmovnou projde, Mikuláš Ferjenčík řekl, že pro takový rozpočet ruku zvednout nemohou, protože výše schodku je nepřijatelná. „Budoucí vlády na tom budou velmi špatně,“ dodal.

Tagy: