Dlužíte každému občanovi auto, opřel se Havlíček do Kalouska ohledně superhrubé mzdy

Poslanec Miroslav Kalousek

Havlíček a Kalousek o superhrubé mzdě

Vládní princip je jasný, zbavit se jednoho z největších švindlů a podvodů, který kdy byl na českých voličích udělán, opřel se v diskuzi o superhrubé mzdě ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) do poslance a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten naopak vicepremiérovi vytýkal způsob, jakým vláda jedná o státním rozpočtu a změně daňového systému.

„Já to zjednoduším, jsou tu tři návrhy: Vláda, Babiš, Hamáček. Cokoliv bude schváleno, vylučuje ty další. Nikdy v životě jsem nezažil, aby vláda předložila návrh zákona o státním rozpočtu a její premiér jako poslanec dal návrh na změnu daňové legislativy, který je s rozpočtem v rozporu v desítkách miliard,“ kritizoval Kalousek v Partii na CNN Prima NEWS vládní kroky.

Po schválení státního rozpočtu pro rok 2021 se schodkem 320 miliard se totiž ozval premiér Andrej Babiš (ANO) a navrhl změnu daňového systému, konkrétně 15 procent daně z příjmu pro většinu zaměstnanců. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) následně přišel s dalším návrhem, a to 19 % natrvalo a 23 % pro lidi s vyšším příjmem.

Kalousek má proti celému postupu značné výhrady. „Návrh pana Hamáčka je v rozporu s tím od pana premiéra. A samotný rozpočet je v rozporu s ekonomickou realitou. Jak to máme podpořit, když vy si z toho děláte legraci?“ řekl Kalousek Havlíčkovi s tím, že podporu při schvalování rozpočtu za takovýchto podmínek nemůže vláda od TOP 09 čekat. „Cokoliv bude schváleno, tak je v rozporu s něčím jiným,“ dodal.

Dva tisíce měsíčně navíc

Havlíček ale Kalouskovi vyčítá, že když byl současný předseda poslaneckého klubu TOP 09 ministrem financí, tak superhrubou mzdu zavedl. „Princip je jasný, zbavit se největšího švindlu a podvodu, který tu na voličích byl kdy udělán. A to je superhrubá mzda, byl jste u toho, pane předsedo. Od roku 2008 do roku 2020 každý občan s průměrnou mzdou přišel o 210 tisíc, každému dlužíte jedno auto. Byl to nehorázný švindl,“ opřel se ministr obchodu a průmyslu do Kalouska.

Oba se al během diskuze shodli na tom, že připravit v současné situaci státní rozpočet pro příští rok je složité. Kalousek ale i tak se schodkem 320 miliard nesouhlasí: „Je mimo ekonomickou realitu. Nikdo nemohl v září vědět, že pandemie bude na podzim tak prudká. Ale ten návrh počítá s tím, že se nezmění daně u fyzických osob.“ Právě změny daní ale obsahují návrhy Babiše i Hamáčka.

Podle Havlíčka zůstanou všem daňovým poplatníkům po zrušení superhrubé mzdy dva tisíce korun měsíčně navíc. Občané tyto finance poté prý utratí a nastartují tak ekonomiku.

Rozhovor Terezie Tománkové s Karlem Havlíčkem a Miroslavem Kalouskem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: