Ceny benzínu letí vzhůru. Expert radí, jak je možné snadno ušetřit

Ceny pohonných hmot dál rostou

Jak ušetřit na benzinu?

Ceny benzínu a nafty u čerpacích stanic nutí stále více lidí přemýšlet o tom, kde by se dal nějaký ten litr pohonných hmot ušetřit. Existuje ale způsob, jak spotřebu auta velmi jednoduše snížit i o více než litr na sto kilometrů.

„Jednoznačně největší vliv na spotřebu má technika jízdy. To znamená, kdo je zvyklý na těžkou nohu na plynu a rychlé rozjezdy, má samozřejmě mnohem vyšší spotřebu než při plynulé jízdě. Je to i dojíždění ke křižovatkám,“ objasňuje Miroslav Charouz, dopravní expert BESIP.

Další způsob, jak snížit spotřebu, je nižší rychlosti. To vyzkoušel i reportér CNN Prima NEWS Tomáš Petržela u starého vozu na LPG s nájezdem 370 tisíc kilometrů: „V tuhle chvíli udržuju rychlost kolem 70 km/h a auto má spotřebu přibližně 6,5 litru plynu na 100 kilometrů. Při devadesátikilometrové rychlosti nám spotřeba stoupla přibližně o litr.“

Experti také upozorňují, že spotřebu zbytečně zvyšuje každý kilogram váhy, který s sebou zbytečně vozíme. Například 100 kg nákladu zvedne u běžného osobního auta spotřebu až o 10 %.

„Podhuštěné pneumatiky, nástavby na střechách, lidé vozí střešní nosiče, nebo zbytečné boxy. Odpor vzduchu rovná se mnohem vyšší spotřeba,“ uvádí Charouz. Například bicykly na střešním nosiči při jízdě po dálnici mohou zvednout náklady téměř o třetinu.

Ceny paliv rostou v důsledku války na Ukrajině a zdražování dále zrychluje. Během úterý průměrná cena benzinu vzrostla o 1,70 koruny a cena dieselu o 2,15 koruny. Ve středu byl u benzinu nárůst o 1,43 Kč, u nafty o 1,56 Kč.

Tagy: