Chci vás vidět jako seniorku u pásu, vmetl Fiala z SPD Pekarové. Zase strašíte, reagovala

Nedělní Partie na CNN Prima NEWS se neobešla bez ostrých názorových sporů. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a místopředseda SPD Radim Fiala se neshodli na důchodové reformě. Podle pracovních návrhů ministerstva práce by mohl věk odchodu do důchodu v budoucnu vzrůst až na 68 let. SPD je prý jednoznačně proti. Vládní koalice trvá na tom, že je nutná reforma systému.

„Důchodovou reformu musíme navrhnout a schválit. Je klíčová, jelikož současný systém je neudržitelný. Postupně by nebylo na důchody. Pokud si mám vybrat mezi zkrachováním a rekonstrukcí systému, vyberu si rekonstrukci. Ještě jsme se nedohodli na finálním znění. Věk odchodu do důchodu je ale mantra. Můžu všechny uklidnit, že lidí starších 45 let se to už nedotkne. Jsme připraveni dělat i nepopulární kroky,“ zmínila Pekarová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Radim Fiala sice souhlasí s tím, že současný důchodový systém není udržitelný, ale přesto s navýšením hranice odchodu do důchodu nesouhlasí. „Chci vás vidět v 68 letech v pekárně u pásu s rohlíky nebo v automobilové továrně. To se nebudete moci ani ohnout. Musíme udělat něco jiného,“ řekl. Podle místopředsedy SPD je problém v tom, že se v Česku nerodí dostatek dětí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavla čeká na Hradě plat 341 tisíc a štědré náhrady. Není to ale jediné přilepšení

„Tito lidé by pak v dospělosti mohli platit na seniory. Potřebujeme zvýšit demografickou křivku. Pokud ale bude tato vláda pokračovat ve stejném stylu, tak se lidi budou bát mít děti. Tohle je přitom základní mantra důchodové reformy. Pokud tu křivku nezvedneme tak, aby byli tři pracující na tři seniory, budeme mít problém,“ sdělil Fiala.

Pekarová se však Fialovi za tento návrh vysmála, jelikož ho považuje za naivní. „Opozice nemá řešení, zase strašíte. Pokud čekáte na tři pracující na tři důchodce, tak spoléháte na zázrak. Chceme zachovat rychlejší odchod do důchodu u těžkých prací. Zároveň je třeba zmínit, že zůstat v jednom povolání celý život je už dneska přežité. Máme tu rekvalifikace,“ uvedla.

Tagy:
peníze důchodci Marian Jurečka senioři politika opozice TOP 09 finance Partie Markéta Pekarová Adamová Partie Terezie Tománkové SPD důchody vláda Radim Fiala Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod