Chladnokrevná poprava. Ukrajinské vojáky svlékli Rusové do spodního prádla, pak je zastřelili

Pohled na pole plné mrtvých vojáků u Avdijivky

Rusové měli svléknout zajaté Ukrajince do spodního prádla a chladnokrevně popravit

Kyjev rozzuřil další možný případ ruského válečného zločinu. Sociálními sítěmi se začaly šířit záběry, na kterých leží devět zajatých ukrajinských vojáků ve spodním prádle. Všechny měli Rusové údajně popravit střelbou do hlavy. Hrůzný incident z Kurské oblasti tvrdě odsoudil ukrajinský komisař pro lidská práva Dmytro Lubiněc. Ten se písemně obrátil na OSN a Červený kříž, Moskvu pak obvinil z porušení „všech pravidel války“. Okolnosti kolem popravy nelze nezávisle ověřit.

Drastické snímky zveřejnil ukrajinský analytický projekt DeepState. Záběry z dronu ukazují devět mrtvých vojáků svlečených do spodního prádla. Všechna těla ležela na břiše, některá měla ruce za hlavami nebo krev na těle, poznamenala také BBC. Podle analytiků je zabila střelba do hlavy z velmi krátké vzdálenosti. Jeden ze zajatců byl předtím údajně donucen vykopat si vlastní hrob. Jinými slovy mělo jít o chladnokrevnou popravu válečných zajatců.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusové stojí na prahu klíčového města. Jeho ztráta by pro Kyjev byla katastrofa, uvádí analýza

Podle DeepState mohlo jít o operátory dronů, ke kterým se Rusové dostali příliš blízko a obklíčili je, přičemž Ukrajincům při obraně nejspíše došla munice. Rozhodli se proto vzdát se ruským vojákům s vidinou, že jim takový krok zachrání život. Nakonec o něj ovšem přišli po krátkém zajetí.

Odhaduje se, že ke krvavému masakru mělo dojít 10. října u obce Zelenyj Šljach v ruské Kurské oblasti. Mezi popravenými měli být také dodavatelé ukrajinské armády.

„Tyto činy nesmí zůstat nepotrestány a nepřítel musí nést plnou odpovědnost,“ napsal ombudsman Lubiněc ve zprávě na Telegramu. „Mezinárodní společenství by nemělo před takovými zločiny zavírat oči!“ dodal s tím, že napsal dopis OSN i Červenému kříži, aby tento incident odsoudily a podpořily prošetření zpráv o zabíjení ukrajinských válečných zajatců.

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin uvedl, že jeho úřad věc vyšetřuje. Ruská strana se k obviněním nevyjádřila. Jen dva týdny nazpět musela Ukrajina řešit podobný případ, kdy Rusové u Pokrovska na východě země zastřelili 16 vzdávajících se ukrajinských vojáků.

Ukrajinská armáda operuje v Kurské oblasti od začátku srpna. Její vojáci tehdy poprvé od začátku rozsáhlé ruské invaze z února 2022 vstoupili na ruské území. Kyjev tvrdí, že v oblasti obsadil přibližně 1000 kilometrů čtverečních.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry masivní exploze ruského tanku. O „želví monstrum“ se postaral ukrajinský dron

Tagy: