Chlapec skončil s „covidovým okem“ v nemocnici. Lékaři se obávali, že přijde o zrak

Po covidu přišel o zrak

Devítiletý chlapec z Velké Británie onemocněl covidem a musel se popasovat i s další komplikací, kterou pravděpodobně způsobila nemoc. Jedno oko mu nateklo tak, že na něj nic neviděl. Lékaři se obávali, že mu může vážně poškodit i zrak, informuje britský web Daily Mail.

Devítiletý mladík z britského města Bristol prodělal covid s příznaky podobnými nachlazení. V období izolace se pak bavil hraním počítačových her. Vypadalo to, že bude mít lehký průběh nemoci, později se mu však přitížilo a začalo ho bolet oko.

Zacovi Moreymu, který chodí do páté třídy, nateklo levé oko necelý týden poté, co mu vyšel pozitivní test na koronavirus. Lékaři tento doprovodný symptom nazvali „covidové oko“. Chlapce si proto těsně před Vánoci nechali v nemocnici.

Chlapcovo oko se zcela uzavřelo, informuje web Daily Mail. Lékaři mu diagnostikovali orbitocelulitidu (infekci v očnici, která nejčastěji vzniká v dětském věku, pozn. red.). Ta podle nich mohla být způsobená covidem. Je však možné, že si do oka zanesl i jinou infekci.

„Jeho oko vypadalo, jako by chtělo explodovat. Nebylo možné, aby ho otevřel, aniž by si stáhl kůži. Bylo oteklé víc, než jsem kdy viděla,“ popsala jeho matka Angela. Zpočátku si však myslela, že je to proto, že trávil hodně času u monitoru.

„Říkali nám, že pokud se to dostane příliš daleko do oka, může to způsobit slepotu. Doktoři říkali, že to mohla být i alergická reakce na virus,“ popsala dále vystrašená matka devítiletého Zaca.

Chlapci se nakonec podařilo z nemoci i infekce plně uzdravit díky lékům. Jakmile byli lékaři přesvědčeni, že jeho zrak již není v ohrožení, pustili chlapce domů. Jak dodává web Daily Mail, odborníci považují „covidové oko“ za velice ojedinělou reakci.

Tagy: