Covid by měl být brán jako normální respirační nemoc, shodují se i dříve opatrní odborníci

Nemocná žena s kašlem

Rozhovor s Hanou Roháčovou a Hanou Zelenou

Přístup ke koronaviru by měl být co nejdřív stejný jako k jiným respiračním infekcím, apelovala ve vysílání CNN Prima NEWS primářka Kliniky infekčních nemocí FN Bulovka Hana Roháčová. Souhlasí s ní i vedoucí oddělení virologie Hana Zelená či epidemiolog Roman Prymula. Podle něj ale v současné době takovému přístupu brání omikron, který však na druhou stranu může i pomoci. Před vznikem nové varianty přitom odborníci mluvili opatrněji.

„Musíme se co nejdříve dostat k tomu, že náš přístup ke koronaviru bude takový, jaký máme u jiných respiračních infekcí,“ uvedla ve vysílání Roháčová. „Onemocnění bude zařazeno v uvozovkách do portfolia běžných infekčních nemocí. U běžných respiračních infekcí také nenařizujeme karanténu, i když se to týká třeba velmi závažného onemocnění chřipkou,“ dodala lékařka.

S ní souhlasila i viroložka Zelená. Podle ní se koronavirus začíná chovat jako sezonní onemocnění. „Předpokládám, že po uplynutí zimního období dojde k poklesu čísel. Ale může se stát, že se začínajícím podzimem se koronavirus opět vrátí ve větší míře,“ upozornila.

Zelená také uvedla, že virus bude nadále mutovat a budou se objevovat jeho nové varianty. „Ale s každou vlnou se imunitní stav populace zdokonaluje a zlepšuje. Takže to vidím také optimisticky. Virus nezmizí, ale jeho závažnost se pro obyvatelstvo bude snižovat,“ popsala viroložka.

Podobně to vidí i epidemiolog Roman Prymula. „Do budoucna by covid měl být brán jako normální respirační onemocnění,“ zdůraznil v pořadu Nový Den na CNN Prima NEWS. Zároveň ale upozornil, že Česku v následujících dvou týdnech hrozí vlna omikronu, kdy bude přibývat 30 až 50 tisíc nakažených denně.

„Těžko tak covid můžeme brát v následujících dnech. Bohužel je stále řada osob na jednotkách intenzivní péče, a tak má zatím koronavirus zvláštní statut,“ vysvětlil. „Ale věřím, že se dožijeme doby, kdy bude brán jako normální respirační onemocnění,“ dodal bývalý ministr zdravotnictví.

Podle něj k tomu může pomoct právě nová varianta omikron, která je sice nakažlivější, ale zároveň díky ní mají lidé méně těžkých průběhů nemoci a méně kvůli ní umírají.

Přistupujme k očkovaným i neočkovaným stejně

Vláda ve středu kvůli omikronu rozhodla, že se od úterý 11. ledna zkrátí karantény a izolace na pět dnů. Zároveň nařídila od 17. ledna testovat dvakrát týdně všechny zaměstnance firem, tedy očkované i neočkované. Nově také musí vakcinovaní i lidé, kteří v uplynulých 180 dnech prodělali nemoc, do karantény po rizikovém kontaktu s nakaženými, což dříve nemuseli.

S takovým rozhodnutím odborníci souhlasí. „K lidem by se z epidemiologického hlediska mělo přistupovat stejně, ať už jsou očkovaní, nebo ne. Zvlášť v současné době, kdy virus dokáže uniknout postvakcinační imunitě i imunitě nabyté proděláním infekce,“ upozornila Zelená.

Podle ní je v současné době čas na diskusi právě o tom, zda k oběma skupinám přistupovat striktně, tedy že se musí povinně všichni testovat a chodit do karantény, nebo jestli tato opatření zrušit a začít brát covid jako normální respirační nemoc.

Díky očkování neumřete, tvrdí Válek

I když očkovaní už nebudou mít podobné výhody jako dřív, odborníci vakcinaci doporučují. „Ochrana očkování není taková, aby zabránila infekci. Zabrání ale těžkému průběhu a může dojít k tomu, že díky vakcinaci u lidí probíhá infekce bezpříznakově,“ zdůraznila Zelená.

Podobně k očkování vyzývá i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Díky očkování neumřete, to je přeci obrovská výhoda,“ řekl ve středu CNN Prima NEWS.

Tagy: