Chlapec se narodil s imunitou na COVID-19. Lékaři tápou, jak se to mohlo stát

Vážila 2130 gramů a měřila 42 centimetrů.

V Singapuru se narodilo dítě s protilátkami proti COVID-19

Ojedinělý případ se stal v singapurské porodnici. Žena, která během těhotenství onemocněla covidem, porodila chlapečka s imunitou, přičemž se u něj samotný virus nepotvrdil. Lékaři se domnívají, že žena předala dítěti protilátky během těhotenství.

Celine Ng-Chanová se nakazila koronavirem spolu s dalšími členy rodiny po návratu z dovolené v Evropě. Měla mírný průběh nemoci, proto ji z nemocnice propustili po dvou a půl týdnech. „Těhotenství a porod proběhly hladce, přestože mi v prvním trimestru, což je nejméně stabilní fáze těhotenství, diagnostikovali COVID-19,“ uvedla žena pro web Straits Times.

Nejen že se chlapeček narodil zcela v pořádku, ale navíc podle všeho disponuje imunitou proti viru SARS-CoV-2. „Jsem velmi ráda, že se Aldrin narodil zdravý,“ řekla 31letá Ng-Chanová. Její lékař se domnívá, že dítěti předala protilátky během těhotenství.

Není ale jasné, zda tyto protilátky novorozenci poskytují plnou ochranu před koronavirem. „Zatím není ani známo, jak dlouho si případnou ochranu udrží,“ uvedl vedoucí oddělení porodnictví a gynekologie singapurské nemocnice Tan Hak Koon.

Tímto ojedinělým případem se v současnosti zabývají odborníci a snaží se zjistit, jaký vliv má virus na plod. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že dosud není známo, zda by těhotná žena s covidem mohla přenést virus na svůj plod během těhotenství či porodu. Přítomnost viru se nenašla ani v plodové vodě, ani v mateřském mléku.

Tagy: