V druhé vlně přibývá novorozenců s covidem. Nakazí se většinou doma od rodiny

Novorozeně

Nákaza koronaviru se dotkla i porodnic. Navíc v druhé vlně přibývá nakažených novorozenců. Jaký je u nich průběh nemoci?

Koronavirus se nevyhýbá ani těm nejmenším. V druhé vlně pandemie podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilony Hülleové přibývá oproti jaru případů, kdy se děti nakazily covidem ihned po návratu domů z porodnice. Podle rodičů, u kterých dítě prodělalo tuto nemoc, prý ale není důvod zmatkovat. Je důležité zůstávat v klidu a být pozitivně naladění.

Rodiče z východních Čech už mají za sebou zkušenost, kdy se jejich dvouměsíční dcera nakazila koronavirem. Nejdříve měli příznaky rodiče, po testech se nemoc potvrdila i u dcery. „Dva dny měla horečky, pediatrička nám na to dala homeopatika. Prášky zabraly, byla ale hodně neklidná a nespala nám v noci,“ uvedla pro CNN Prima NEWS matka dvouměsíční holčičky.

Také dodala, že nejdříve měla z testu u dcery obavy, nakonec vše proběhlo bez problémů. Příznaky měla holčička čtyři dny. Podle jejích rodičů je důležité brát situaci s nadhledem a hlavně nezmatkovat. „Důležité je zůstávat pozitivně naladění. Když malá cítila, že jsme v klidu, protože nám pediatrička se vším pomohla, tak už byla taky v pohodě,“ řekli rodiče.

Děti mají většinou lehký průběh nemoci

Příznaky u dětí mohou být podle ministerstva zdravotnictví podobné jako u dospělých, objevují se často zažívací potíže, ztráta chuti a čichu, horečka a kašel. Většinou mají ale podle lékařů lehký průběh nemoci.

Podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilony Hülleové se koronavirus u malých dětí vyskytuje častěji. „Jednoznačně můžu říct, že těchto případů přibývá. Oproti jaru se s tím setkává spousta kolegů,“ uvedla Hülleová. Například porodnice U Apolináře v Praze má zkušenosti s covid pozitivními matkami, neměli ale zatím žádného novorozence s touto nemocí. Je ale běžné, že se malé děti testují.

Jak dítě nenakazit?

Aby covid pozitivní matky v domácím prostředí nenakazily děti, je podle Marcely Křížkové, vedoucí oddělení fyziologických novorozenců z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí, důležité dodržovat několik pravidel. „Dítě má být umístěno minimálně dva metry od postele matky, matka si má důkladně dezinfikovat ruce před jakýmkoliv kontaktem s novorozencem, má nosit při péči respirátor,“ uvádí Křížková.

Dětští lékaři také radí, aby v době respiračních onemocnění rodiče takto malých dětí co nejvíce omezovali návštěvy, aby se zabránilo přenosu nemoci na dítě.

Tagy: