Naděje pro zoufalé rodiče chlapce na přístrojích? V boji za syna mají ještě jednu možnost

Britský vrchní soud v pátek zamítl požadavek rodiny 12letého Archieho Battersbeea na převoz do hospice. Chlapec tak zřejmě zemře v nemocnici. Rodina bojuje proti úřadům, které rozhodly o odpojení od přístrojů, jež ho drží naživu. Lékaři u něj konstatovali mozkovou smrt poté, co ho rodiče našli doma bezvládného. Podle Hollie Danceové, chlapcovy matky, stojí za neštěstím internetová výzva, během níž se lidé snaží upadnout do bezvědomí zadržením dechu nebo škrcením.

Britské soudy uštědřily rodině dvanáctiletého Archieho další ránu. Poté, co odmítly další léčbu, v pátek nesouhlasil vrchní soud ani s tím, aby rodiče své dítě převezli dožít do hospicu. Proti tomuto rozhodnutí se ale mohou ještě odvolat. Podle Danceové by bylo nelidské, kdyby se syn nedočkal důstojného odchodu.

Britská národní zdravotní služba považuje Archieho stav za nestabilizovaný, jakýkoli pohyb by podle ní znamenal prudké zhoršení situace. Matka chlapce přitom tvrdí, že zástupci nemocnice proti převozu do hospice dříve nic nenamítali. Později ale lékaři názor změnili. „Je to srdcervoucí,“ okomentovala situaci zdrceně.

Evropský soud rodině za pravdu nedal

Rodiče se proti odpojení chlapce od přístrojů pokusili v posledních dnech rovněž odvolat u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ten ale odmítl rozhodnutí britských soudů rozporovat.

Dvanáctiletý Archie leží v londýnské nemocnici od 7. dubna, kdy byl svoji matkou nalezen v kómatu doma. Kolem krku měl uvázaný pásek. Od té doby je Archie udržován při životě na přístrojích. Podle lékařů ale chlapcův stav nemá naději na zlepšení.

Proč chlapec upadl do kómatu není známo. Podle matky mohla za neštěstím stát výzva „Blackout“ na sociální TikTok. Při ní lidé sami sebe dostávají do bezvědomí zadržením dechu nebo škrcením se.

Tagy: