Chorvaté otevírají klíčový most, který zrychlí dopravu. V zemi navíc zlevňují pohonné hmoty

Chorvaté v úterý večer otevírají most, který propojuje pevninskou část země a poloostrov Pelješac.

Konec zbytečně najetých kilometrů a kolon na hranici s Bosnou a Hercegovinou. Chorvaté otevírají most, který propojuje pevninskou část země a poloostrov Pelješac. Protože se na financování podílela Evropská unie, přejezd bude na rozdíl od dálnic zdarma. Chorvaté navíc hlásí i další dobrou zprávu – pohonné hmoty díky vládním opatřením zlevňují.

Most Pelješac je nejen symbol chorvatského sjednocení, ale také způsob, jak urychlit dopravu po Dalmácii. „Je to nádherná stavba. Turistům ušetří čas, když pojedou nejen do Dubrovníku,“ říká český turista Petr a obdivuje, že Chorvaté dokázali most postavit za čtyři roky.

Vláda se bála, že se situace na hranici vstupu do schenghenského prostoru ještě zhorší, proto s dostavbou chvátala. „Ročně zde odbavíme zhruba dva miliony vozidel. Během sezony je to v průměru 11 tisíc aut za den,“ prozrazuje šéf pohraniční stráže Dragan Sršen.

Přejezd je na rozdíl od dálnic zdarma

Most je dlouhý téměř dva a půl kilometru. Jednou z podmínek Bosny a Hercegoviny bylo, aby z nedalekého přístavu Neum mohly pod mostem proplouvat lodě. K tomu je uzpůsoben 200mterový prostor mezi dvěma prostředními sloupy. Most je široký 23 metrů. Celá stavba, která spojuje pevninu s poloostrovem, stála v přepočtu přes 13 miliard korun.

Turisté jsou zvyklí platit za každý kus chorvatské dálnice. U nového mostu ale tato pravidla nefungují – stavbu totiž pomáhala financovat Evropská unie, a proto bude přejezd pro všechny zdarma. Most se otevřel v úterý 26. července. „Přišel i chorvatský prezident, Česko bude reprezentovat velvyslanec. Platí přísná opatření, ale v plánu je například ohňostroj,“ popsala přímo z Chorvatska reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová.

Dopravy po Chorvatsku se týkají také ceny pohonných hmot. Čerpací stanice v oblíbené dovolenkové destinaci přitom musí z rozhodnutí vlády zlevnit. „Nevíme, co nás čeká. S takovými slovy chorvatská vláda prodloužila zastropování cen na palivo. Od úterý se na některých benzinkách tankuje levněji,“ dodala Stomatová.

Zastropování cen zlevnilo pohonné hmoty

Chorvatská vláda reaguje na rekordní zdražování po celé Evropě, ke kterému přispěla i ruská invaze na Ukrajinu. Ministr hospodářství a udržitelného rozvoje Davor Filipovič napsal na sociální sítě, že udělá pro ochranu životní úrovně občanů úplně všechno. „Rozhodli jsme se promptně reagovat, abychom ochránili občany a ekonomiku,“ zdůraznil.

Podle jeho slov bude benzín levnější v přepočtu o 3,24 Kč a nafta o 1,77 Kč. Abychom byli konkrétnější, na jedné náhodně vybrané benzínce stojí benzin 39 Kč a nafta 42 Kč.

Vláda se snaží, aby měli ze zastropování cen přínos hlavně místní obyvatelé. Opatření se tak nevztahuje na čerpací stanice na dálnicích. Přesto nižší ceny zaznamenali i čeští dovolenkáři. „Koukal jsem, že je to o něco levnější než u nás. Ani se mi nezdá, že by bylo mýto dražší než v minulosti, ale možná si to špatně pamatuju,“ uvedl turista Bohumil Belada. Bez opatření by cena za litr benzinu atakovala 50 Kč a za naftu 46 Kč.

Tagy: