Chovatelé drůbeže se bojí konkurence. Stěžují si, že je ničí dovoz levného masa z Ukrajiny

Dovoz drůbežího masa z Ukrajiny do Česka stále roste.

Dovoz drůbežího masa z Ukrajiny do Česka stále roste

Chovatelé drůbeže čelí neustálému tlaku na ceny, přičemž rostoucí dovoz levného ukrajinského masa, které, jak tvrdí, nesplňuje stejné standardy jako produkce v EU, je podle nich hlavním důvodem. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda představenstva společnosti Proagro Nymburk Zdeněk Mlázovský. Zástupci supermarketů si ale za kvalitou ukrajinského masa pevně stojí.

Dovoz drůbežího masa z Ukrajiny vzrostl meziročně o více než trojnásobek. Do října letošního roku ho bylo dovezeno více než za celý rok 2023. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza přitom zdůraznil, že kvalita ukrajinského masa je pečlivě kontrolována. „Kvalitu masa z Ukrajiny pravidelně testujeme, není o nic horší než od jiných dodavatelů. Ta cena je zároveň o něco nižší, pomáhá to doplňovat maso hlavně pro slevové akce,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Obědy v restauracích opět zdražily. V jakém kraji jsou nejlevnější a kde cena vzrostla nejvíc?

Tento rostoucí dovoz ale naráží na silný odpor českých výrobců, kteří tvrdí, že ukrajinské maso nesplňuje stejné standardy jako produkce v EU. „Máme sice jednotný evropský trh, ale bohužel nemáme jednotné výrobní podmínky a přesto se musíme přizpůsobovat těm dovozovým cenám. Dostáváme se tak do presu, kdy nám naši výkupci nejsou schopni nabídnout cenu, která by nám umožnila být v relativním zisku a dále investovat,“ poznamenal Mlázovský.

Stejného názoru je i generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy David Bednář, který v pořadu 360° na CNN Prima NEWS upozornil, že ukrajinská produkce nesplňuje normy Evropské unie. „Ukrajina nesplňuje podmínky Evropské unie. Od krmení, přes welfare a další věci. V podstatě nikdo s tím tady zásadně nic nechce dělat, protože je to stále bráno jako pomoc Ukrajině,“ řekl Bednář. Podle něj se tak české výrobky, které musí dodržovat přísné normy, ocitají ve značné nevýhodě.

Podle dat ministerstva zemědělství se podíl ukrajinského masa na celkovém dovozu do Česka letos pohybuje kolem šesti procent. Gabriela Dlouhá, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie, uvedla, že tento dovoz může destabilizovat ceny na domácím trhu: „Naši chovatelé jsou v jakési konkurenční nevýhodě, protože ten dovoz dokáže rozhodit ceny jatečných kuřat,“ vysvětlila.

Problémy českých výrobců však nepocházejí pouze z dovozu. Rostoucí náklady na výrobu jsou dalším faktorem. „Výroba v Česku je energeticky náročná, máme pořád výrazně dražší energie než řada okolních zemí, a to se bohužel propisuje do cen českých potravin,“ dodal Prouza. Český trh se tak může v budoucnosti potýkat s nedostatkem domácí produkce, pokud ceny nebudou odpovídat nákladům na výrobu.

Pokles české soběstačnosti?

Pokud trend dovozu ukrajinského masa a dalších levných produktů bude pokračovat, hrozí, že výroba drůbeže v Česku nebude ekonomicky udržitelná. „Já si myslím, že tenhle špatný trend výkupních cen drůbežího masa už přetrvává přes rok. Někteří výrobci opravdu počítají s tím, že do budoucna přestanou maso vyrábět,“ varoval Mlázovský. Podle něj některé firmy uvažují o utlumování výroby, což může vést k poklesu české soběstačnosti v produkci drůbežího masa.

Pokud by dovozy drůbežího masa do EU vzrostly, Evropská komise by mohla spustit ochranná opatření, jako jsou cla, aby ochránila domácí výrobu. Taková reakce by mohla mít klíčový dopad na český trh a stabilitu domácí produkce drůbeže.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Alkohol a cigarety Čechům už v lednu podraží. Opozice to kritizuje a upozorňuje na nejasnosti

Tagy:
výroba maso ceny Ukrajina ekonomika Evropská unie Tomáš Prouza Česko drůbeží maso makroekonomie trend Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny