Průměrná cena poledního munu rostla i v letošním roce. Meziroční srovnání let 2023 a 2024 vykazuje změnu ve výši 5,6 koruny, což odpovídá nárůstu o 3,6 procenta. Vyplývá to z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém každoročním bilancování zohlednil svou databázi, tedy téměř 6 tisíc gastronomických provozoven napříč Českou republikou.
Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském kraji, a to za 138,8 koruny (meziroční změna +4,6 procenta). Druhý v pořadí je Plzeňský kraj se 148,7 koruny (meziroční změna +3,6 procenta). Karlovarský kraj si dlouhodobě drží stabilní, neotřesitelnou pozici, kde se zákazník naobědvá v průměru jednoznačně nejlevněji, byť byl letošní růst cen v tomto kraji druhý nejvyšší.
Kontext cenového vývoje:
- 2023/2024 růst o 5,6 Kč (+3,6 %)
- 2022/2023 růst o 9,8 Kč (+6,7 %)
- 2021/2022 růst o 12,2 Kč (+8,9 %)
- 2020/2021 růst o 6,3 Kč (+5,0 %)
- 2019/2020 růst o 6,3 Kč (+5,3 %)
- 2018/2019 růst o 6,7 Kč (+5,9 %).
Prvenství opět uhájila Praha (Praha 1 - Praha 10). Zde budou muset strávníci sáhnout do své kapsy nejhlouběji (161,3 koruny). Druhý nejdražší oběd lze absolvovat v Královehradeckém kraji (157,8 koruny). Na třetím místě v pořadí se umístil Olomoucký kraj (154,8 koruny).
Nejvyšší meziroční změna byla zaznamenána v Ústeckém kraji (+8,3 koruny), což odpovídá nárůstu o 5,4 procenta. Tak jako v minulém a předminulém roce, i letos je překvapením již zmíněná Praha, kde je meziroční navýšení cen pod celorepublikovým průměrem, konkrétně o 3,3 procenta.
„V posledních letech prochází gastronomický segment mimořádně náročným obdobím. Celá společnost se potýká s bezprecedentními výzvami. Post-covidová éra, vleklý válečný konflikt na Ukrajině, napětí v Izraeli, obtížně dostupné úvěry a celková ekonomická stagnace ovlivňuje každodenní život nás všech. Je důležité se vyzbrojit trpělivostí a optimismem,“ uvedl za portál menicka.cz Jakub Lukáš.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rostoucí problém mladých Čechů. Dluhy za telefon i krátkodobé půjčky. Přibývá i exekucí