Smrtelně jedovatá zmije uštkla muže na Lounsku. Je ve vážném stavu, musel pro něj vrtulník

Neobvyklý zásah mají za sebou ústečtí zdravotničtí záchranáři. Přivoláni byli k muži z Lounska, kterého v neděli uštkl smrtelně jedovatý exotický had – zmije gabunská. Muž byl ve vážném stavu transportován vrtulníkem do jedné z pražských nemocnic.

„Naši záchranáři včera zasahovali u chovatele, kterého uštkla zmije gabunská. Poranění smrtelně jedovatou zmijí si vyžádalo zásah letecké záchranné služby s následným transportem na specializované pracoviště ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze,“ uvedla Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje na Facebooku.

„V podobných případech se již v terénu obrací záchranáři na Toxikologické informační středisko VFN, které jim poskytne bližší informace o léčbě,“ sdělili dále záchranáři a dodali, že výjezdy k uštknutým pacientům exotickými hady jsou v kraji velmi neobvyklé.

ČTĚTE TAKÉ: Smrtelný útok krajty. Žena šla koupit léky, skončila v útrobách hada. Z popisu těla mrazí

Zmije gabunská patří mezi nejobávanější hady na celé planetě a běžně se vyskytuje v pralesích rovníkové Afriky. Pyšní se bezkonkurenčně nejdelšími jedovými zuby na světě, které dosahují impozantní velikosti až pěti centimetrů a zaručují jí takřka devadesátiprocentní úspěšnost při lovu. Navíc je s délkou až 1,8 metru a váhou až 11 kilogramů zároveň jedním z největších hadů na světě, informuje web Britannica.

Tagy: