Predátor Richter se odvolal, soud mu trest ještě zpřísnil: Další roky vězení a zvýšená ostraha

Vrchní soud v Praze vynesl trest pro Jana Richtra z Liberce.

Zpřísněný trest pro pedofila

Patnáct let za znásilnění sedmi dětí, vynesl Vrchní soud v Praze trest pro Jana Richtra z Liberce. V kauze okolo vedoucího spolku Děti ráje železnice redakce CNN Prima NEWS již informovala. Soudce muži oproti rozsudku krajského soudu přidal ještě další dva roky, sexuální agresor se po odpykání trestu přesune z vězení do ochranné ústavní léčby.

Jan Richter byl v minulosti dvakrát odsouzen za znásilnění dítěte, znalci u něj diagnostikovali heterosexuální pedofilii v kombinaci se sexuální agresivitou. Dalších sedm dětí ve věku od 4 do 11 let znásilnil v letech 2019 až 2021. Krajský soud mu za to uložil trest ve výši 13 let. Richter se odvolal, chtěl méně. Vrchní soud mu naopak přidal.

ČTĚTE TAKÉ: Znásilnil sedm dětí, z jejich slov mrazilo. Pedofil Richter půjde do vězení, tím trest nekončí

„Obžalovanému uložil souhrnný trest odnětí svobody v trvání 15 let, kdy byl obžalovaný pro výkon trestu zařazen do věznice se zvýšenou ostrahou. Předseda senátu v odůvodnění zdůraznil četnost, délku a závažnost jednání,“ popsala mluvčí Vrchního soudu v Praze Kateřina Kolářová.

Některé znásilněné děti si vzhledem k nízkému věku ani neuvědomovaly, že je něco špatně. Takhle to popsaly vyšetřovatelce ve speciální výslechové místnosti. Jan Richter už před krajským soudem přiznal, že vysadil léky, které měly potlačovat jeho sexuální apetit, a právě v té době také začal znovu útočit na děti. Některé ze znásilněných se přitom účastnily akcí spolku Děti ráje železnice, který si Richter založil v roce 2020. Přestože byl už dvakrát za sexuální zločiny na dětech odsouzený, nic mu v tom nebránilo.

„Osoba, která je sexuálním deviantem, si může založit spolek a v podstatě každodenně být v kontaktu s dětmi. V tom spatřuji selhání systému a myslím, že díky tomuto případu by mělo dojít k nějaké legislativní změně,“ uvedla tehdy žalobkyně. Návrh už vzniká, brzdí ho ale neshody mezi ministerskými úředníky a některými poslanci.

„Zda k zápisu do registru sexuálních násilníků má docházet pouze po zhodnocení rizikovosti pachatele soudním rozhodnutím, nebo zda k tomuto zápisu má docházet alespoň v nějakých případech automaticky,“ přiblížil mluvčí ministerstva Michal Pleskot.

Než budou moci o konkrétním návrhu hlasovat poslanci, uplyne podle ministerstva ještě minimálně několik měsíců.

Tagy: