Chudé a drahé. Lidé o Vánocích budou šetřit, nákupy jim ztěžuje pokles reálné mzdy

Vánoční výzdoba v obchodním centru

I letošní Vánoce budou ve znamení drahých dárků, ale nebude jich tolik. Lidé se chystají šetřit, kde se dá, a nákupy nechávají na poslední chvíli. Napovídají tomu průzkumy a předpoklady, kolik Češi utratí na vánoční svátky. Štědrý večer bude zřejmě chudší a úspornější.

Z pohledu nákupů čekají Čechy jedny z nejdražších Vánoc v historii. Důvodem je pokles reálné mzdy, která padá už druhým rokem. V letošním třetím kvartálu se čtvrtletně propadla už poosmé v řadě. „Jedná se o suverénně nejvytrvalejší a nejsoustavnější pokles reálných mezd, a tedy životní úrovně lidí, v celé novodobé historii České republiky,“ upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do roka a do dne neuvidíme žádný růst, tepal Tlustý vládu. Zlámalová hovořila o zrůdnostech

Domácnosti podle finančního analytika společnosti Provident Financial Petra Javůrka řeší úspory individuálně. „Volí různé cesty. Buď si stanoví nějaký limit, nebo zužují okruh obdarovaných na užší rodinu. Šetří i na ostatních věcech. Například u dekorací lidé očekávají, že použijí výzdobu z minulých let. A cukroví si napečou sami,“ řekl pro CNN Prima NEWS. „Nebudou si moci po roce vysoké inflace a zdražování dovolit tolik utrácet,“ řekl hlavní ekonom Roklen Pavel Peterka.

Svátky tedy proběhnou ve znamení padající životní úrovně, kdy si za stejně peněz koupíme méně zboží. Podobné to bylo v minulém roce. Tehdy Češi podle analýzy České bankovní asociace (ČBA) utratili průměrně 13 600 korun. Letos to bude pouze 12 tisíc korun.

„Vánoční svátky představují vedle tradic a volna i výrazný nápor na peněženky. V letošním roce chce většina lidí ušetřit, a to i na samotných dárcích. Nejčastěji za ně plánují utratit 3 až 5 tisíc korun (22 procent) a 5 až 10 tisíc korun (21 procent),“ uvádí analýza ČBA.

Třetina dotázaných chce za jídlo a pití zaplatit do 3 tisíc korun a za výzdoby do 500 korun. Plánovaných 12 tisíc korun je velmi nízká částka i z důvodu, že v minulém roce Vánoce velmi poznamenala inflace a také energetická krize.

Lidé budou šetřit a nákupy více zvažovat

Zdrženlivost Čechů potvrzuje i průzkum agentury Focus pro maloobchodního prodejce Datart. Téměř polovina domácností plánuje stejné výdaje o Vánocích jako v minulém roce. Téměř 40 procent lidí navíc nechává nákupy na poslední týdny před Štědrým dnem. Dalších 13 procent půjde nakupovat na poslední chvíli. „Ačkoliv mají lidé na nákup dárků celý rok, více než polovina z nich nákup nechává až na prosinec,“ uvedla mluvčí Datartu Petra Psotková.

Oproti loňsku budou lidé nákup dárků více zvažovat. „Téměř polovina Čechů uvádí, že jejich Vánoce budou skromnější než ty loňské. Zbylá 4 % domácností si pak dopřejí bohatší nadílku. Nejčastěji se plánují uskromnit domácnosti s nižšími příjmy a senioři,“ uvádí průzkum.

Tagy: