Havlíček: Rakušan si šoupl dvanáctku a podkopl vládě nohy. Nebylo to šťastné, souhlasil Haas

360° 29.1.

360° (29)

Je to tragikomedie, Rakušan si na debatě v Sokolově šoupl jednu dvanáctku a podkopl vládě nohy, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Reagoval tak na pondělní vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v debatě s občany, že se Česko má stát stoprocentním vlastníkem energetické společnosti ČEZ. Havlíčkovi dal za pravdu poslanec Karel Haas (ODS), podle kterého neudělal Rakušan nejrozumnější krok.

Česká republika by se měla stát stoprocentním vlastníkem ČEZ do konce mandátu vlády Petra Fialy (ODS), tedy do října 2025. V pondělí to řekl Rakušan (STAN) v reakci na dotaz jednoho z účastníků Debaty bez cenzury v Sokolově.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrá hádka novinářek. Na Hradě nemá Kolář co dělat, tvrdí Zlámalová. Witowská neudržela nervy

„Myslím, že debata s občany Sokolova není úplně nejrozumnější a nejvhodnější platformou pro debatu o tak zásadní otázce, jako je budoucnost ČEZ,“ řekl k tomu Haas v pořadu 360°. Dodal, že by všem aktérům legislativního procesu a zástupcům vlády doporučil zdrženlivost v jakýchkoliv vyjádřeních, které se týkají této energetické společnosti.

Ostřeji se do Rakušana pustil Havlíček, podle kterého byla celá debata i informace o ČEZ tragikomedií. „Nevím, co se panu ministrovi odehrávalo v hlavě, ale jsem toho názoru, že by měl zakročit pan premiér. V tuto chvíli to bude mít vliv na ceny akcií. Od pana premiéra by měl dostat za tu hospodu takový kartáč, že z toho neusne. Ministři si přece nemůžou dělat, co chtějí. Větší amatérismus jsem neviděl a je úplně jedno, jestli pil minerálku nebo Gambrinus,“ rozčiloval se ve vysílání CNN Prima NEWS.

Doplnil, že před týdnem byl na významné energetické konferenci, kde „velmi racionálně“ vystoupil premiér Petr Fiala (ODS). Přítomen byl také ředitel ČEZ, o vlastnictví ale nepadla ani zmínka. „Je to groteska. O týden později si pan Rakušan vyrazí do Sokolova, kde si šoupne jednu dvanáctku a oficiálně sdělí něco, co mu nepřísluší, není to ani jeho agenda, ani jeho ministerstva,“ popsal Havlíček.

I když byl poslanec Haas mírnější, ani on nepovažuje Rakušanův krok za správný. „Nepovažuji vyjádření za šťastné, ani co do obsahu, ani co do místa a okolností, za jakých byla informace v Sokolově vyslovena,“ souhlasil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko se má stát stoprocentním vlastníkem ČEZ. Doufám, že do dvou let, řekl Rakušan

Tagy:
ČEZ Sokolov Vít Rakušan ODS Karel Havlíček energetika ANO 2011 vláda Česko Poslanecká sněmovna ČR Karel Haas