Kulidakis ostře o Sněmovně: Pekarová stojí v čele morálního kýče. Schmarcz hájil Vondráčka

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Kulidakis a Schmarcz o budoucnosti lidovců a atmosféře ve Sněmovně

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) stojí v čele morálního kýče a je vévodkyní knížecích rad. Do ostré kritiky předsedkyně Poslanecké sněmovny se pustil ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Thomas Kulidakis. Zdůraznil, že jí sekundují rovněž zástupci z řad Pirátů. Podle komentátora Martina Schmarcze se sice dříve v dolní komoře Parlamentu zpívalo a tančilo, ale rovněž se i hovořilo. Nyní se prý pouze obstruuje.

Jednání ve Sněmovně byla podle Kulidakise dříve nejen konstruktivnější, ale i lidštější. „Schopnost na něčem se domluvit tam nyní schází. V souvislosti s tím jsem vnímal jako osvěžení slova ministra spravedlnosti Pavla Blažka, který v Partii pronesl, že vše začalo kádrováním opozičních kandidátů do čela Sněmovny,“ řekl v pořadu Zprávy Plus.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušan něco píše na sítích, ale realita je jiná. ANO jen straší a lže, říká Pekarová

Komentátor označil také jednoho z hlavních viníků této situace. „Předsedkyně Pekarová stojí v čele tohoto morálního kýče a je také vévodkyně knížecích rad. Není v tom ale sama, jelikož jí vydatně pomáhají někteří z řad Pirátů. Můžeme spolu politicky nesouhlasit, ale je nutné držet se nějakých norem,“ nešetřil kritikou.

Kulidakis také vyzval k tomu, aby se napříč politikou přestalo s nálepkováním. „Když se například poslankyně Alena Schillerová (ANO) rozhovoří o míru, je nutné jí představit jiný názor o penězích do obrany, ale jakmile ve veřejném prostoru začnou létat slova o hlásné troubě Kremlu a podobně, celé se to blokuje,“ zdůraznil.

„Něco tak zbytečně urážlivého dělají samozvané morální majáky, které ale stejně ukázaly, že zrezivěly a moc jim to nesvítí,“ uvedl. Rozhodnutí Ústavního soudu ohledně stížnosti hnutí ANO vnímá jako Pyrrhovo vítězství. „Je v něm cítit nespravedlnost a přílišná jednostrannost. Nijak to nepřispívá ke zlepšení atmosféry,“ dodal.

Pochybení ze strany vlády, které vedlo k ochlazení vzájemných vztahů s opozicí, vnímá i Schmarcz. „Také ministr Blažek uznal, že odmítnutí zvolení Radka Vondráčka (ANO) do čela Sněmovny na začátku volebního období situaci nepřilepšilo. Vždyť bývalý předseda dříve dokázal řídit jednání tak, že si nikdo nestěžoval. Protiargument, že hrál v těchto prostorech na kytaru a zpíval, mi přijde ubohý,“ posteskl si komentátor.

„Za Vondráčka se možná hrálo a zpívalo, ale také spolu politici hovořili a strany se v takové míře veřejně nehádaly. Dnes se sice nezpívá ani netančí, ale obstruuje se a vzájemně se nenávidí,“ shrnul.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavel vrátil úřadu důstojnost, chválí prezidenta expert. Řekl, na čem ještě musí zapracovat

Tagy:
komunikace opozice kritika Markéta Pekarová Adamová pořady CNN Prima NEWS komentátor Radek Vondráček vláda Pavel Blažek Zprávy plus Martin Schmarcz předseda Sněmovny Poslanecká sněmovna ČR Ústavní soud České republiky Thomas Kulidakis