Firmy kritizují český Green Deal. Zbytečně zdražovat nebudeme, namítá premiér Fiala

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a šéf Hospodářské komory Zdeněk Zajíček (ODS)

Česko a Green deal

Hospodářská komora se velmi obává realizace prvních závazků Green Dealu. Kritizuje například údajnou netransparentnost, s jakou Fialův kabinet vypracoval možné dopady na podniky i na domácnosti. V analýzách podle ní například chybí, jaký dopad budou mít opatření na ceny energií. Podle předsedy vlády Petra Fialy (ODS) se ale zbytečně zdražovat nebude.

Vláda Petra Fialy (ODS) se měla ve středu na svém jednání zabývat trojicí důležitých dokumentů, které se týkají Green Dealu. Patří mezi ně rozšíření emisních povolenek na benzin, vyšší podíl obnovitelných zdrojů nebo státní energetická koncepce. Právě poslední dokument zástupce firem a společností velmi dráždí.

ČTĚTE TAKÉ: Další oblíbený řetězec s elektronikou v Česku končí. Spojil síly s konkurencí, přebírá její jméno

Hospodářská komora totiž upozorňuje, že navržená strategie bude mít zásadní vliv na bezpečnost provozu elektrizační soustavy v budoucích letech, během nichž bude třeba plnit závazky klimatické politiky. „Kvantitativní část Státní energetické koncepce i Politiky ochrany klimatu je založena na netransparentně definovaných vstupech do modelování jednotlivých scénářů,“ uvádí komora ve své zprávě.

„Považujeme hodnověrné výsledky modelování scénářů – jako jednoho z klíčových vstupů do zvolení strategického směřování ČR – za zcela zásadní z pohledu plnění závazků klimatické legislativy, bezpečnosti a cenové konkurenceschopnosti dodávek elektrické energie pro průmysl a dopravu,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský.

Podle komory postrádá státní energetická koncepce vyhodnocení dopadů na ceny energií v České republice a také mezinárodní srovnání. „Pro Hospodářskou komoru není možné zanedbávat ani otázky bezpečnosti a řešení mimořádných situací,“ uvedla komora s tím, že dokumenty postrádají priority u jednotlivých opatření. Podobně jako u krizových scénářů.

Podle zástupců společností by v případě negativního scénáře mohlo hrozit i omezování výkonu průmyslu. „Strategické dokumenty musí zohledňovat probíhající strukturální změny v elektroenergetice, a tedy i potřebu nastavení stabilního a predikovatelného regulatorního rámce, který zajistí motivační prostředí pro urychlenou realizaci potřebného rozvoje a posílení energetické soustavy ČR. Nesmí se stát, aby byl průmysl kvůli nedostatku zdrojů omezován. Mějme na paměti, že jsme nejprůmyslovější zemí Evropy,“ dodal Radek Jakubský.

Premiér Petr Fiala ovšem po jednání vlády uvedl, že nové závazky kabinet schvalovat nebude. „Žádný nový Green Deal schvalovat nebudeme. Nepřijmeme závazky nad rámec toho, co díky své nekompetenci už odsouhlasila Babišova vláda. Naopak je zmírníme všude, kde to ještě půjde. Žádné zbytečné zdražování nepřipustíme. Ochrana životního prostředí je důležitá, ale nesmí zhoršit životní úroveň lidí a konkurenceschopnost firem. Takto budeme přistupovat ke třem materiálům, které se týkají české energetiky a plnění klimatických závazků,“ napsal premiér na sociální síti X.

Síkela: Nejde o český Green Deal

Ministr průmyslu Jozef Síkela také dříve odmítl, že by připravované dokumenty měly být českým Green Dealem. „Je to hloupost. Kdo něco takového tvrdí, neví, co je Green Deal, ani k čemu podobné strategické dokumenty jsou,“ uvedl na síti X.

„Vnitrostátní klimaticko-energetický plán a Státní energetická koncepce jsou strategické dokumenty, které analyzují další rozvoj energetiky, nikomu ale nic nezakazují ani nepřikazují,“ pokračuje. Šéf resortu průmyslu a obchodu také připomněl, že povinnost vykazovat Vnitrostátní energeticko-klimatický plán „schválila Rada EU v roce 2018 se souhlasem vlády Andreje Babiše (ANO)“. Zdůraznil, že dokumenty žádnou vlnu zdražování nepřinesou. Ohradil se rovněž proti tvrzení, že  je vláda projednávala „v tichosti“, jak v posledních dnech zaznívá nejen z úst opozice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ  Výrazně zdražuje ovoce i zelenina. Kterým druhům se v obchodech raději vyhnout?

Tagy:
energie průmysl životní prostředí politika ODS Hospodářská komora vláda Česko vláda Petra Fialy Jozef Síkela Zelená dohoda pro Evropu energie a zdroje