Skončil Zelenského důležitý muž, který předpověděl válku na Ukrajině. Nahrál ruské propagandě

Na Ukrajině odstoupil z funkce kontroverzní poradce prezidenta Volodymyra Zelenského. Oleksij Arestovyč na vlastní žádost rezignoval kvůli nepřesnému vyjádření v kontextu ruského útoku na dům v Dnipru. Poradce nejprve oznámil, že raketu nepřítele sestřelila protivzdušná obrana. To ale nemohla být pravda.

Arestovyč je na Ukrajině velmi ambivalentní figurou. Na jedné straně byl vzýván jako klidný a uvážlivý poradce ukrajinského prezidenta Zelenského, na straně druhé se ale v minulosti dopustil několika nepřesných a kontroverzních vyjádření.

Zahraniční média si Arestovyč získal svým mrazivě přesným proroctvím, když dva roky předem odhadl, že Rusko zaútočí na Ukrajinu. „Existuje pravděpodobnost 99,9 procenta, že naše cena za přijetí do Severoatlantické aliance bude velká válka s Ruskem. Musíme ji vyhrát, abychom mohli do NATO,“ řekl tehdy.

Teď se ale Arestovyč na Ukrajině provinil natolik, že jeho chyba přehlušila i předchozí úspěchy. Poradce sám provinění uznal a na vlastní žádost rezignoval, informoval o tom list Kyiv Independent.

Co přesně se stalo?

Ukrajina se v současnosti sbírá ze sobotního raketového útoku na bytový komplex ve Dnipru. Při něm zemřelo 44 lidí, dalších 79 vyvázlo se zraněním. Záchranáři v úterý ukončili pátrání v sutinách.

Arestovyč krátce po útoku sdělil – údajně z únavy – že ruskou střelu dost možná sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana. Raketa pak mohla údajně dopadnout na civilní objekt. Samotná ukrajinská armáda ale začala toto tvrzení rozporovat. Podle ní totiž budovu zasáhla masivní ruská střela Ch-22, kterou jednotky Kyjeva nemají čím sestřelit. Na Ukrajině se v současnosti údajně nevyskytuje žádný dostatečně sofistikovaný západní obranný systém, který by dokázal tuto raketu strefit.

- Написал заявление об уходе с должности. Хочу показать пример цивилизованного поведения: - принципиальная ошибка, значит, в отставку.

Posted by Олексій Арестович on Tuesday, January 17, 2023

Jenže chybného Arestovyčova prohlášení využily ruské propagandistické kanály, které tím podpořily vyjádření Moskvy, že Ukrajina si za neštěstí v Dnipru může sama. Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Rusové neútočí na civilní infrastrukturu a že i někteří ukrajinští představitelé tvrdili, že šlo o dílo protivzdušného obrany. Tím zřejmě narážel na slova ukrajinského poradce.

Na Arestovyče se proto snesla vlna kritiky. Poradce Zelenského se následně rozhodl rezignovat. O odstoupení z funkce informoval na Facebooku. Krok odůvodnil spácháním „zásadní chyby“.

Tagy:
válka raketa NATO propaganda Ukrajina chyba rezignace Dmitrij Peskov Volodymyr Zelenskyj Rusko protivzdušná obrana Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Oleksij Arestovyč ruská invaze na Ukrajinu Dnipro