Záběry z bojů: Ukrajinci předvedli sílu švédské zbraně. Zničili ruský tank za 100 milionů

Na Donbasu nadále zuří tvrdé boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou. Ukrajinci v Luhanské oblasti se pochlubili dalším úspěšným úderem na ruskou těžkou technikou. Pomocí švédské protitankové střely AT4 v ceně asi 1 500 dolarů (kolem 33 tisíc korun) se jim povedlo zdemolovat ruský moderní tank T-90M, jehož cena se odhaduje na zhruba 5 milionů dolarů (111 milionů korun). Video z útoku se šíří po sociálních sítích.

K úderu mělo dojít mezi obcemi Novoselivske a Kuzemivka v Luhanské oblasti. „Ukrajinská armáda zničila ruský tank T-90M. Použila k tomu odpalovací zařízení AT4 (švédská bezzákluzová protitanková zbraň, pozn. red.). Střela zasáhla nechráněnou část tanku,“ uvedla stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

Na videu je skutečně vidět moderní ruský tank T-90M, který fatálně poničila protitanková střela. Zajímavý postřeh k úderu doplnila německá twitterová stránka Tendar.

„Zbrusu nový ruský T-90M hoří kdesi v Luhanské oblasti. K jeho vyřazení prý Ukrajinci použili střelu z protitankového systému AT4 dodaného Švédskem. Stojí asi 1 480 dolarů. Za tuto cenu Ukrajinci ‚vykouřili‘ tank za 5 milionů dolarů zaplacených ruskými daňovými poplatníky,“ zmínila stránka.

Zpráv o zničených nebo ukořistěných ruských tancích T-90 ukrajinskou armádou začalo přibývat již na jaře a s ještě větší intenzitou pak v létě. Moderního obrněnce stojícího miliony dolarů Rusko v první fázi invaze nasazovalo spíš výjimečně, k přehodnocení situace ho bezpochyby donutil až překvapivě tvrdý ukrajinský odpor, který vede k obrovským ruským ztrátám.

Podle ukrajinského generálního štábu ozbrojených sil Rusové od vypuknutí invaze přišli o 3 118 tanků, 6 204 dalších obrněných vozidel, 4 870 transportních vozidel, 2 537 dělostřeleckých systémů, 276 vrtulníků, 286 letounů, 1 872 bezpilotních letounů a o obrovské množství kusů další vojenské techniky.

Tagy: