Británie prolomila ledy, pošle Ukrajině vlajkové tanky. Kyjev čeká i německé Leopardy

Velká Británie dost možná odšpuntovala další vlnu západní pomoci pro Ukrajinu. Londýn totiž potvrdil, že pošle Kyjevu moderní tanky Challenger 2. Dosud přitom spojenci odmítali Ukrajině tanky dodat, případně posílali jen stroje sovětské výroby. Mezitím se mluví také o tom, že Kyjev obdrží německé tanky Leopard.

Doteď se do válečné zóny posílaly pouze tanky staršího data výroby. Pásové stroje ze sovětských časů poskytly Ukrajině například Polsko nebo Česko. Teď ale Kyjev začne dostávat s největší pravděpodobností podstatně modernější tanky.

Britský premiér Rishi Sunak totiž v telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem potvrdil, že Londýn ze skladů vytáhne moderní tanky Challenger 2 a pošle je Ukrajině. V první vlně má jít zhruba o deset kusů techniky. Informoval o tom web BBC.

Rozhodnutí Spojeného království má především obrovský symbolický význam. Může totiž „rozhoupat“ i vlády dalších států, v což Kyjev ostatně nepokrytě doufá.

Na začátku ledna totiž evropské země začaly zničehonic častěji mluvit o tom, že Ukrajině moderní tanky pošlou. Objevily se spekulace, že Západ už ví, že Rusko chystá masivní ofenzivu, a chce na ni Ukrajinu materiálně připravit.

Zmatek kolem Leopardů

Vedle Challengerů dostane Ukrajina nejspíše i tanky Leopard 2 německé výroby. Ačkoli to překvapivě nebude Berlín, kdo své tanky pošle jako první.

Němci sami sice váhají, dali ale spojencům údajně najevo, že jim umožní poslat Leopardy Ukrajině. Uvedla to americká CNN. Německo má totiž exportní licenci na všechny Leopardy a bez schválení Berlína nikdo nemůže stroje do války poslat.

V rámci mezinárodní koalice chtějí poslat Leopardy Ukrajině například Polsko, Francie nebo Finsko. „Německo by nemělo stát v cestě rozhodnutí ostatních zemí podpořit Ukrajinu, a to nezávisle na postojích, které zaujmeme my,“ komentoval problematiku německý vicekancléř Robert Habeck.

Vedle Challengerů a Leopardů pokukuje Ukrajina delší dobu ještě po třetím typu tanků. Kyjev by rád dostal hlavní americké tanky Abrams. USA zatím jejich poslání neoznámily. Pokud by se tak stalo, znamenalo by to další výrazný pokrok na poli americko-ukrajinské válečné spolupráce.

Tagy: