Na dovolenou autem? Víkend bude kritický, varují experti a ukázali, kudy nejezdit

Kolona automobilů

O víkendu nás čeká peklo na silnicích

Peklo na silnici, a ne kvůli horku. Tak označují experti nadcházející víkend, kdy se na dovolenou k moři vypraví miliony lidí. Mimo jiné totiž začínají prázdniny v Bavorsku. Pokud na cesty vyrážíte i vy, počítejte se zdržením, a to už na české dálnici D1.

„Pro občany Bavorska není česká D1 zrovna ideální trasou, nicméně i zde potkáte zvýšený počet aut s německou poznávací značkou. Uvnitř budou řidiči převážně ze Srbska, z Černé Hory, Makedonie, Bulharska nebo Rumunska,“ popisuje mluvčí Ústředního auto-moto klubu ČR Igor Sirota.

Německé léto zkrátka ovlivňuje zbytek Evropy. „Doprava zhoustne nejen ve směru na Chorvatsko a Slovinsko, ale Němci z Bavorska velice rádi jezdí i do Itálie a Francie,“ říká dopravní expert Roman Budský.

Exponovaná místa

Zároveň jde o lokality, kam míří i tisíce Čechů. Tento víkend by si měli dát pozor hlavně v samotném Bavorsku. Ze západních Čech tudy Češi, stejně jako Němci a Poláci, jezdí do Francie a Itálie. Nechvalně proslulý je i Graz a potažmo slovinské hranice.

A právě Graz nebo Slovinský hraniční přechod u Mariboru musí s nadsázkou pojmout hned tři národy turistů cestujících do Chorvatska – Slováky, Čechy a Němce, převážně ty z Bavorska. Cesta do Chorvatska je navíc tradičně nevyzpytatelná.

Kolonám se mnohdy prostě nedá vyhnout – i chytrá navigace někdy prohrává. „První věc je připravit se, že v té zácpě někde uvízneme, může přijít z ničeho nic,“ radí Budský. A právě proto je důležité vozit s sebou v autě na dlouhých cestách dostatek jídla, pití, paliva a hlavně pevné nervy.

Tagy: