Cigarety by měly stát dvakrát tolik, míní expertka. Navrhla i další opatření

Předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková

ZPRÁVY PLUS (232)

Cena cigaret by měla být minimálně dvojnásobná, řekla ve vysílání CNN Prima NEWS předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková. Podle ní v Česku chybí komplexní zákon na kontrolu tabáku.

Ministerstvo zdravotnictví chce od příštího roku zakázat ochucené náplně do elektronických cigaret. Podle návrhu vyhlášky mají být nově v šedé krabičce, bez obrázků. Omezit se tím má jejich přitažlivost pro mladé. Adiktologové a lékaři ale upozorňují, že to povede k návratu kuřáků k cigaretám a celá oblast vapování tím skončí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakovina plic bují rychle, počítá se každý týden. Jak zkrátit cestu od diagnózy k léčbě?

Předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková ve vysílání CNN Prima NEWS uvedla, že chybí komplexní zákon na kontrolu tabáku. „Třeba podle vzoru rámcové úmluvy o kontrole tabáku Světové zdravotnické organizace, kterou jsme ratifikovali v roce 2012. To je soubor všeho, co se týká dostupnosti, reklamy, obalů, daní, prodeje a tak dále,“ řekla Králíková.

Podle ní schází například jednotné balení pro všechny cigarety. „V trafice by neměla být nejenom reklama, ale cigarety by vůbec neměly být vystavené,“ sdělila Králíková. Podotkla, že cena by měla být minimálně dvojnásobná. „Když vezmete průměrný plat dnes a před 20 lety a cenu krabičky cigaret, tak si jich koupíte dvakrát tolik, takže reálná cena je poloviční,“ sdělila Králíková.

Zdůraznila, že jde o účinnou prevenci, která nic nestojí. „Kdyby dítě žilo ve společnosti, kde cigarety stojí 300 nebo 400 korun, kde nikoho nevidí kouřit a nevidí ani prodej cigaret, tak je to prevence, která nic nestojí. Je to jen politická vůle,“ řekla Králíková.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Totální nesmysl“. Zákaz kouření na balkonech rozdělil Zlín, opatření prý zvažují i jiná města

Tagy: