Povinnému očkování se zdravotníci nevyhnou. Zavedl bych ho i proti chřipce, říká Cikrt

Tomáš Cikrt

Cikrt k povinnému očkování

Očkování proti koronaviru má smysl i v době, kdy se Českem šíří omikron. Je o tom přesvědčen šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. Pro zdravotníky a další pracovníky v nemocničních zařízeních by vakcínu zavedl povinně, a to i proti chřipce. Naopak imunolog Karel Drbal by vakcínu proti covidu doporučoval primárně rizikovým skupinám.

„Určitě bych zavedl u povinné očkování u zdravotníků a pracovníků. Nejen proti covidu, ale i na chřipku, tomu se nevyhneme,“ prohlásil ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS Cikrt. Jiné přístupy nevidí jako možné.

„Než vymýšlet opatření pro skupinu neočkovaných... To končí rozdělením společnosti,“ dodal šéfredaktor Cikrt. Zvlášť v době pandemie koronaviru vnímá očkování jako velmi důležité. „Vakcína vznikla sice rychle, ale naplnila potřebné podmínky. Dnes ji používají miliardy lidí,“ dodal.

Omikron jako posilovací dávka

Opatrnější postoj k očkování zastává imunolog Karel Drbal. „Vakcíny fungují, nicméně je vždy potřeba zvažovat individuální nasazení. Současná situace je taková, že omikron je ideální posilovací dávkou. Jde do slizniční cesty, a to je alfa a omega všeho, co se populace dozvídá o imunologii,“ doporučuje.

Kvůli omikronu proto podle něj potřebujeme typy vakcín, které cílí právě na slizniční imunitu. „Promořenost populace nastane a neubráníme se tomu, očkování pomáhá pro ochranu rizikové skupiny,“ dodal. Mezi rizikové skupiny patří senioři nebo lidé se závažným onemocněním.

„I když je to obtížné, protože je pan Drbal imunolog, tak vycházím z doporučení WHO (Světová zdravotnická organizace, World Health Organization, pozn. red.) a dalších mezinárodních institucí, které tvrdí – očkujete i při probíhající pandemii. Přeci omikron není beránek, který nemůže ublížit,“ oponoval Cikrt.

V Česku zatím očkování proti koronaviru není povinné. Babišova vláda však minulý rok povinnost pro vybrané skupiny navrhla. Mělo jít o lidi starší 60 let, zdravotníky, strážníky, dobrovolné hasiče a další. Nová vláda ale příslušnou vyhlášku ministerstva zdravotnictví zrušila.

Tagy: