Medicínská elita je očerňována medicínskou lůzou. Ukončeme restrikce, vyzývá rektor

Rektor Metropolitní univerzity Praha Michal Klíma

360° (131)

Zástupci medicínské elity jsou očerňování „medicínskou lůzou“ a označeni za dezinformátory, zlobil se rektor Metropolitní univerzity Praha (MUP) Michal Klíma. V pořadu 360° uvedl, že současná opatření, která část obyvatel uvrhla do role lidí druhé kategorie, jsou „největším útokem na demokracii od rozpadu Sovětského svazu“. Na jeho slova reagoval virolog Jiří Černý. „Jsem rád, že pan Klíma – shodně s ruským prezidentem Putinem – bere rozpad SSSR jako katastrofu,“ rýpl si.

Rektorovi Metropolitní univerzity Praha se současný způsob vedení boje s pandemií nelíbí. Dle svých slov se shoduje s některými odborníky, že provedené kroky proti šíření koronaviru přesáhly zdravou mez. Navíc se několik expertů stalo terčem kritiky za své názory.

„Je to jakýsi proces, kdy medicínská lůza převáží nad medicínskou elitou. A myslím, že už je třeba to ukončit. Minimálně rok byla očerňována, zastrašována a odklizena velkými médii, že jsou dezinformátoři, konspirátoři a odpírači,“ začal zostra Klíma.

„Navíc miliony lidí byly odsouzeny do role lidí druhé kategorie – nesmí do knihoven ani restaurací. To je největší útok na demokracii od rozpadu Sovětského svazu a pádu Železné opony,“ přisadil rektor soukromé vysoké školy.

Na jeho slova reagoval s mírným pobavením virolog Jiří Černý. Prý doufá, že něco jako „medicínská lůza a medicínská elita“ ve skutečnosti neexistuje. „Jsem rád, že pan Klíma – shodně s ruským prezidentem Putinem – bere rozpad Sovětského svazu jako velkou katastrofu,“ rýpl si v pořadu 360°.

Co se týče současné pandemické situace, nemyslí si, že je na rozvolnění ještě čas. Ten se ale pomalu blíží a může přijít již za několik týdnů, až se počet nakažených dostane zpět do sestupné fáze.

„Musíme si uvědomit, že situace je jiná než před pár měsíci. Máme tu omikron, který se výrazně liší od tzv. wuchanských variant. S tou bychom se mohli do budoucna naučit žít bez jakýchkoliv restrikcí, protože je méně nebezpečná. Má ale ten háček, že je také velmi infekční,“ vysvětlil svůj relativně optimistický postoj Černý.

V budoucnu by tak mohl nastat scénář jako u spalniček. „Umíme žít i s velmi infekčními viry, jako jsou spalničky, při správné vakcinaci taky nezpůsobují v populaci větší problémy.“ Časem tak nebudou potřeba ani covid pasy, ačkoliv měly svůj smysl před nástupem nejnovější varianty – na původní koronavirus totiž vakcíny fungovaly velice dobře. „Dokážu si představit, že s nástupem omikronu toto opatření bude moct být výhledově zrušeno,“ doplnil virolog.

V restauraci mi říkají, ať jdu pryč, stěžuje si rektor

„Ohrazuji se vůči tomu, že lituju rozpadu Sovětského svazu. K tomu se skutečně nebudu vyjadřovat,“ reagoval nazpět Klíma. Poté dovysvětlil, co přesně myslel „medicínskou lůzou“. „Jsou to ti, kteří nedovolí, aby byl dialog mezi vědci, kteří nechají očerňovat své kolegy a jsou klientelisticky propojeni s farmaceutickým byznysem,“ rozvedl rektor, aniž by ale zmínil někoho konkrétního.

Podotkl, že mu lékaři zatím nedoporučili očkování kvůli vysoké hladině protilátek. Nelíbí se mu ale, že nemůže třeba se svými dětmi kvůli tomu do restaurace. „Když si sednu, tak mi řeknou, ať jdu pryč. Kde to žijeme? Toto není demokracie,“ rozzlobil se na konec. Pokud podle něj současná vláda Petra Fialy (ODS) nezasáhne a nezruší podobné restrikce, nechá prý průchod protidemokratickým hnutím, které se v Česku už formují.

Tagy: