Cílová adresa? Nebe. Nápad 10leté Matildy pomáhá pozůstalým najít klid, kopírují ho i v cizině

V devíti letech přišla Matilda Handyová s jedinečným nápadem: postavit u hřbitova vzpomínkovou poštovní schránku, do níž mohou pozůstalí vhazovat dopisy adresované do nebe. Myšlenka, která vznikla po ztrátě jejích prarodičů, se dnes – rok po vložení prvního vzkazu – těší takové oblibě, že napříč zeměmi vznikají další taková místa. Jak vzkazují ti, kteří tuto službu využívají, psaní vzkazů jim přináší útěchu.

První dopis, který byl adresovaný někomu, kdo již odešel, vhodila do speciální poštovní schránky sama Matilda loni v prosinci. Jak uvedla její maminka Leanne, dnes 10letá britská dívenka si vždy přála posílat svým prarodičům přání k narozeninám či Vánocům, aby si je mohli přečíst. O tuto možnost v minulosti během krátké doby přišla. Její babička s dědečkem zemřeli v rozmezí pěti let, připomíná web Goo News Network.

ČTĚTE TAKÉ: Skutky, které prospívají zdraví. Vědci odhalili, jaký vliv má laskavost na psychiku člověka

Dříve dětský sen se proto Matilda s pomocí své maminky rozhodla zrealizovat. Oslovily s nápadem krematorium v Gedlingu v Nottinghamu, kde Leanne pracuje, a dočkali se vřelé reakce, píše web The Mirror. Přesně na Vánoce byla u hřbitova postavena stará poštovní schránka natřená bílou a zlatou barvou. Celý nápad je dojemnější ještě tím, že Matildina babička pracovala na poště.

Více než 40 míst napříč světem

„Spoustě lidí v období svátků chybí možnost posílat svým nejbližším, kteří již mezi námi nejsou, pohlednice, vzkazy nebo dopisy. Díky tomuto nápadu, když jim něco takto pošlou, mohou najít skutečnou útěchu. Ať už jde o dítě, které nakreslí obrázek, nebo staršího člověka, který sepíše osobní vzkaz. Pomůže jim to s procesem,“ uvedla maminka Matildy.

Od postavení první speciální schránky brzy uplyne rok. Za tu dobu se však nápad, který pomáhá vyrovnat se s truchlením, rozšířil do 40 dalších míst v Anglii, Skotsku a Walesu, uvádí web BBC. Jak prozradila Leanne, myšlenku postupně převzaly i další země, jako Austrálie.

„Jsem moc vděčná, že naše poštovní schránky mohou pomáhat nejen mě, mým přátelům a rodině, ale i lidem po celé Velké Británii až po Austrálii. Je to velmi příjemný způsob, jak vyjádřit své pocity a poslat zesnulým dopis, v němž jim řekneme, jak moc je máme rádi,“ svěřila se 10letá dívenka.

Návrh pro krále Karla III.

Vzhledem k popularitě celé myšlenky s poštovními schránkami se například společnost Westerleigh Group – jeden z největších nezávislých vlastníků a provozovatelů krematorií a hřbitovů ve Velké Británii – zavázal, že do konce roku 2023 nainstaluje schránky u všech svých poboček v zemi. „Odkaz Matildina nápadu pomáhá přinášet útěchu tisícům pozůstalých po celé zemi i mimo ni. Dostali jsme tolik pozitivních ohlasů od lidí, kteří nám říkají, že jim tato možnost přinesla terapeutický zážitek a útěchu,“ líčila generální ředitelka Westerleigh Group Debbie Smithová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hudební svět truchlí: Mladá zpěvačka Barbara, kterou proslavilo duo s MC Erikem, zemřela:

Ačkoliv si lidé zprvu mysleli, že je schránka k dispozici pouze na Vánoce, mohou ji využívat po celý rok. Matilda dokonce napsala králi Karlovi III., zda by nechtěl jednu z nich instalovat před Buckinghamský palác, aby si lidé mohli skrze vzkazy připomínat vzpomínku jeho zesnulých blízkých –  královny Alžběty II., prince Phillipa a princezny Diany.

Tagy: