Cimického kauza opět před soudem. Kvůli výslechu svědků senát vykázal veřejnost

Jan Cimický s advokátem Miroslavem Kučerkou (4. 1. 2024)

Soud s psychiatrem Janem Cimickým pokračuje

Soud vyloučil ze čtvrtečního jednání s psychiatrem Janem Cimickým veřejnost kvůli výslechu zbylých svědků. V jejich výpovědích by totiž mohly zaznít citlivé informace. Sám obviněný se nedostavil. Po deváté hodině vyslechl soudce Petr Novák také dva bývalé pracovníky bohnické nemocnice. Lékař a spisovatel čelí obvinění ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Poslední líčení u Obvodního soudu pro Prahu 8 se konalo 16. ledna, kdy senát vyslechl několik svědků. Cimický se na lavici obžalovaných naposledy objevil 4. ledna, během své řeči vinu důrazně odmítl.

Před soudem vypovídal psychiatr Zdeněk Šolle, který mezi lety 1990 a 1993 působil v Psychiatrické nemocnici Bohnice, i jeho manželka Barbora, která v léčebně ve stejném období pracovala jako zdravotní sestra. K Šollemu docházela jedna z Cimického pacientek.

K TÉMATU: Dovolání v kauze muže znásilňujícího nevlastní dceru Stříž nepodá. Zákon to neumožňuje

Lékař uvedl, že si nepamatuje, že by s ním o Cimickém žena hovořila. „Buď o tom nemluvila vůbec, a nebo v rámci jiných podobných věcí,“ řekl předvolaný svědek. Jeho manželka vypověděla, že jednu z hospitalizovaných žen ošetřovala jako zdravotní sestra, podrobnosti ale nevěděla.

Soudce následně z jednací síně vyloučil veřejnost, a to jak na zbytek dopoledního jednání, tak i na odpolední výslechy svědků. „Další průběh hlavního líčení bude proveden s vyloučením veřejnosti, a to z důvodu zachování mravnosti a dalších důležitých zájmů svědků,“ vysvětlil své rozhodnutí Novák. Neupřesnil, zda je v plánu výslech poškozených žen.

Obhájce Cimického Miroslav Kučerka novinářům o přestávce sdělil, že nebude komentovat průběh jednání, a to jak veřejný, tak neveřejný. „Říkali jsem, že naše obhajoba nebude veřejná, tudíž náš další postup nebudeme takto komentovat,“ uvedl.

Na začátku projednávání kauzy 4. ledna zazněly výpovědi poškozených. Pětasedmdesátiletý lékař měl podle obžaloby mezi lety 1979 a 2019 většinou osahávat své pacientky po terapii pomocí akupunktury, a to v oblasti prsou. Rovněž měl využívat toho, že jsou pacientky svlečené. Podle státní zástupkyně šlo převážně o pacientky Psychiatrické nemocnice Bohnice, kde Cimický dříve působil, a klientky centra duševního zdraví Modrá laguna, které psychiatr otevřel v roce 1996.

Cimický však ve své řeči vinu odmítl a vyjádřil lítost nad celým případem. Mimo jiné zkritizoval i postup vyšetřovatelů, když tvrdil, že obtelefonovali tisíce jeho pacientek. „Mohli jim způsobit sekundární viktimizaci či prohloubení traumatu. Tyto telefonáty v případě některých zhoršily psychický stav,“ vyčítal policii.

Advokátka Lucie Hrdá, která zastupuje většinu z poškozených žen, uvedla, že její klientky jsou připraveny vypovídat. „Přihlásily se proto, že jedna z obětí se vším vyšla ven. Takové jednání podpoří odvahu obětí, které nevěděly, že je to masová záležitost, myslely, že se to stalo jenom jim,“ sdělila.

Během dalšího líčení, které se konalo 16. ledna, promluvilo před soudem několik svědků. Cimický se tehdy omluvil a do jednací síně nedorazil. „Na základě dvou dotazů jsme se kvůli aktivitám, které mají s obsahem kauzy souvislost, rozešli v pracovněprávním vztahu. Pan doktor Cimický odešel z léčebny,“ pronesl bývalý ředitel léčebny Zdeněk Bašný.

Soudci vyslechli rovněž sexuoložku Hanu Fifkovou, k níž docházely ženy po obtěžování nebo napadení Cimickým. Ženy podle ní popisovaly různé typy napadení, od francouzských polibků, přes osahávání na intimních partiích, až po nucení k manuální stimulaci lékařova penisu. Kvůli psychiatrově popularitě se prý bály komukoliv věc nahlásit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za výrobu dětské pornografie podmínka. Bývalý vysokoškolský učitel zneužil i nevlastní dceru

Tagy:
oběti znásilnění obvinění obžaloba Jan Cimický psychiatrie vydírání soud Lucie Hrdá psychiatr obhájce akupunktura Psychiatrická léčebna Bohnice Zdeněk Bašný Zdeněk Šolle