Proces s Cimickým musel být odročen. Líčení ztroskotalo na chybě, soud nepředvolal znalce

Jan Cimický u soudu (4. 1. 2024)

Reportér Kasnar o pokračování soudu s psychiatrem Cimickým

Kauzu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, ve čtvrtek projednával Obvodní soud pro Prahu 8. Líčení mělo pokračovat odpoledne výpověďmi znalců, soud je však kvůli chybě nepředvolal. Jednání je tak odročeno na 16. ledna. Cimického obvinilo ze sexuálního obtěžování či přímo napadení několik jeho pacientek před více než dvěma lety. Podle obžaloby se měl psychiatr obvykle dopouštět sexuálního nátlaku po aplikování terapeutické akupunktury, kdy měl osahávat svlečené pacientky. Pětasedmdesátiletý lékař během své řeči vinu důrazně odmítl.

U soudu nejdříve zazněly výpovědi poškozených, které přednesla státní zástupkyně. Obžalovaný měl podle obžaloby osahávat své pacientky obvykle po terapii pomocí akupunktury. Žen se měl dotýkat zvláště v oblasti prsou, ale i genitálií a využívat toho, že jsou pacientky svlečené.

Cimický však v řeči svou vinu odmítl a vyjádřil lítost nad celým případem. Známý psychiatr podle svých slov nehodlal vystupovat veřejně právě kvůli pacientkám a požádal o naprostou zdrženlivost k jejich osobám ze strany médií. „To, co se stalo v kauze s panem Ferim, je totiž zcela neakceptovatelné,“ připomněl aféru exposlance za TOP 09. Kritizoval i postup policie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Celebrity, bafuňáři i vrcholní politici. Kdo v roce 2024 usedne na lavici obžalovaných?

„Jako psychiatr jsem byl zděšen, když jsem se dozvěděl, že policejní orgán obtelefonovával snad čtyři tisíce mých pacientek, kterých se ptal na to, zda mnou byly obtěžovány. Policie jim mohla způsobit sekundární viktimizaci či prohloubení traumatu. Tyto telefonáty v případě některých zhoršily psychický stav,“ zdůraznil u soudu a jednání označil za nepřípustné.

Mezi poškozenými jsou také studentky. K části skutků došlo podle obžaloby i na jiných místech než v lékařských zařízeních, například na literárním festivalu ve Zlínském kraji. Některé z dívek měly podle obžaloby dlouhodobé následky. Ztratily například důvěru v psychiatry, některé dosud cítí úzkosti nebo se sebeobviňují. Po Cimickém většina požaduje náhradu újmy v částkách od 80 tisíc do půl milionu korun. Dohromady po psychiatrovi žádají téměř šest milionů korun.

Advokátka Lucie Hrdá, která zastupuje většinu z poškozených žen, novinářům řekla, že její klientky jsou připraveny vypovídat. Některé budou žádat o vyloučení veřejnosti, jiné si ale přejí, aby mohly veřejně říct, co se jim stalo.

„Přihlásily se proto, že jedna z obětí se vším vyšla ven. Takové jednání podpoří odvahu obětí, které nevěděly, že je to masová záležitost, myslely, že se to stalo jenom jim. Najednou zjistíte, že v tom nejste samy,“ uvedla Hrdá. „Oslovují mě i jiné ženy, které se ani policii nepřihlásily,“ dodala. Cimický se o pauze po jednání vyjádřit nechtěl.

Soudní síň byla obsazená z poloviny

Kvůli velkému zájmu médií soud na čtvrteční jednání vydával vstupenky. V jednací síni byly zhruba tři desítky míst, zaplněna byla asi z poloviny. Soudce Petr Novák novináře na začátku hlavního líčení upozornil, že všem poškozeným přiznal postavení zvlášť zranitelných obětí. Zakázal zveřejnění jejich osobních údajů, v obžalobě přečetla státní zástupkyně pouze jejich iniciály. Novák uvedl, že pokud bude zákaz porušen, je připraven ukládat pořádkové pokuty.

V říjnu 2021 na sociální síti obvinila Cimického ze sexuálního napadení herečka a zpěvačka Jana Fabiánová. V reakci na její příspěvek se začaly ozývat i další ženy. Příspěvek na sociální síti zveřejnila herečka podle médií kvůli informaci o tom, že měl Cimický od tehdejšího prezidenta Miloše Zemana dostat medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury. Vyznamenání se lékař nakonec rozhodl nepřevzít.

Cimický už po zveřejnění příspěvku vinu odmítl. Uvedl, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu, dodal však, že kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude jeho obhajoba veřejná. Čtvrtečního jednání se podle jeho obhájce Miroslava Kučerky lékař zúčastní.

Kriminalisté původně navrhli v říjnu 2022 Cimického obžalovat z 28 případů znásilnění či vydírání. Státní zastupitelství ale kauzu policii vrátilo k došetření. Nařídilo, aby se policisté vypořádali s otázkou, zda nejsou některé skutky promlčeny. Znovu policie navrhla Cimického obžalovat loni v červnu, státní zástupce podal obžalobu v srpnu. Soud se měl případem začít zabývat na podzim, kvůli nemoci předsedy trestního senátu ale začátek hlavního líčení odročil.

Tagy: