Číšník kontroloval u hostů bezinfekčnost, šéf ho chce vyhodit. Neplatí vás vláda, řekl mu

Číšník dostal vyhazov za dodržování opatření

Zvláštní pracovní spor řeší číšník jedné pivnice v Hradci Králové. Tvrdí, že ho zaměstnavatel nutí ukončit pracovní poměr kvůli tomu, že na začátku listopadu kontroloval u hostů dodržování hygienických opatření. Přestože to bylo v souladu s platnými nařízeními, měl tím údajně podnik připravit o zisk. Vedení hotelu se k tomu odmítá jednoznačně vyjádřit.

Číšník Libor Kovačevity pracoval v týdenních turnusech v královéhradecké pivnici přidružené k hotelu na Slezském předměstí. Před pár dny se měl dostavit za provozní. Tam zjistil, že má podepsat ukončení pracovního poměru dohodou.

S tím nesouhlasil, protože důvodem, jak se měl dozvědět v kanceláři od ředitele hotelu, bylo, že před obsloužením kontroloval hosty podle platných opatření. „1. listopadu začalo platit vládní nařízení, že se musí kontrolovat bezinfekčnost, což jsem samozřejmě prováděl a několik hostů jsem z tohoto důvodu nemohl obsloužit,“ popisuje.

Jeho zaměstnavatel se to ale později dozvěděl. „Předpokládal jsem, že postupuji správně. Pan ředitel mi řekl, že mě neplatí vláda, ale on, že mi nic takového nenařídil a že jsem ho připravil o zisk,“ dodává Kovačevity.

„Pokud číšník postupoval podle opatření ministerstva zdravotnictví, ačkoli si to zaměstnavatel nepřál, nemůže ho zaměstnavatel postihnout. Naopak, případná výpověď by byla protiprávní a příslušela by proti ní právní ochrana. Pokud by číšník nedodržoval opatření, mohl by být činěn odpovědným zčásti či zcela za sankci vyplývající ze zákona o ochraně veřejného zdraví či pandemického zákona,“ zdůrazňuje expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál.

Vedení hotelu redakce CNN Prima NEWS oslovila s dotazem, zda opravdu požaduje po číšníkovi ukončení pracovního poměru kvůli tomu, že kontroloval hosty podle vládou nařízeného opatření. Ředitel hotelu však neposkytl jasnou odpověď.

„Dělal jsem to z toho důvodu, že mi stejně jako všem hrozila pokuta. Rozpor tam určitě je, protože jsem prostě dodržoval to, co bych měl dodržovat,“ stojí si za svým číšník. Nyní s úřadem práce řeší další postup.

Tagy: