Cítím se jako součást připraveného scénáře, zlobí se Vondráček. Rezignovat nehodlá

Radek Vondráček

Rozhovor s Radkem Vondráčkem

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že neměl od hradního kancléře Vratislava Mynáře všechny informace. Sám se cítí být součástí nějakého scénáře, postěžoval si ve speciálním vysílání 360°. Odmítl, že by ve svém prohlášení o zdravotním stavu Miloše Zemana něco zatajil, a dodal, že nemá důvod rezignovat na svou funkci.

Dle lékařského stanoviska z ÚVN není Zeman schopen vykonávat pracovní povinnosti. Nemocnice to uvedla v dopise předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS). Stanovisko lékařů měl Mynář k dispozici již ve středu 13. října, přitom o den později zprostředkoval setkání Zemana právě s Vondráčkem. Ten se nyní brání, že nic o této zprávě nevěděl a že byl prezident při vědomí.

„Na mé výpovědi se nic nemění ani po dnešním prohlášení (Senátu, pozn. red.). Že je prognóza nejistá? Onemocnění je závažné, na schůzce ale prezident říkal, že až se dostane na normální pokoj, bude připraven se scházet s jednotlivými politickými zástupci,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS šéf dolní komory na svou obranu.

Dodal, že fotografie ze schůze s prezidentem existuje, ale je zatím „v záloze“, protože je na ní nemocný prezident. Nadále tvrdí, že Zeman skutečně podepsal listinu svolávající ustavující schůzi Sněmovny.

„Má fyzická omezení. Já se s ním potkal a mluvil. Mám pocit, že jsem sám součástí nějakého scénáře. Informaci o jeho stavu jsem měl mít, pak bych uvažoval, zda ho navštívit. Možná v přátelském módu, ne pracovním. Věřím ale, že přání setkat se se mnou pronesl pan prezident, na zbytek se zeptejte pana kancléře,“ pokračoval s tím, že se sám zeptá kancléře Mynáře a požádá ho o vysvětlení.

„Pan Mynář mi nic neřekl. Čekám, co mi řekne,“ pokračoval Vondráček. Očekává, že hradnímu kancléři zavolá v průběhu úterka.

Co se týče aktivace článku 66, podle něhož by pravomoci prezidenta přešly dočasně na předsedu Sněmovny a premiéra, uvedl, že by v době rozhodování ocenil podrobnější informace o prezidentově zdravotním stavu. Všechny diskuse na toto konto nicméně považuje za legitimní, třebaže by se už úkonu ujala nová sestava dolní komory.

Za sebe zmínil, že ani ve světle pochybností o uskutečněné schůzce s prezidentem a nových informací o kondici Zemana nemá v plánu rezignovat. „Nemám důvod vzdát se funkce ještě před 8. listopadem,“ sdělil v pořadu 360°.

Tagy: