Čižinský ostře k Pospíšilovi: Lhal a křivě přísahal. Piráti jsou alibisti, tolerují korupci

Politik, pedagog a pražský zastupitel Jan Čižinský (Praha sobě)

Jiří Pospíšil (TOP 09) nemluvil v kauze Dozimetr pravdu. Lhal, křivě přísahal a tvářil se jako kolemjdoucí, přitom aktérům organizoval schůzku, tvrdí v rozhovoru pro CNN Prima NEWS pražský zastupitel a předseda hnutí Praha sobě Jan Čižinský. V nejbližších dnech bude usilovat o Pospíšilovo odvolání z vedení magistrátu. Na konto koaličních Pirátů uvedl, že se chovají alibisticky. „Takhle se proti korupci nebojuje, takhle se toleruje. Pirátská strana by měla okamžitě přispěchat s dementi, že své vyjádření nemyslela vážně,“ řekl redakci.

Jiřímu Pospíšilovi jste dali 48hodinovou lhůtu na rezignaci. Ta uplynula a k odstoupení nedošlo, naopak náměstek vaše nařčení z pochybení odmítl a oznámil, že se bude bránit právní cestou. Jaký bude váš další postup?
Posíláme dopis klubu Pirátů a STAN, rádi bychom se s nimi sešli a přesvědčili je. Naším cílem je získat většinu hlasů na odvolání Jiřího Pospíšila. To, že svolával s aktéry Dozimetru schůzku v Itálii a pak o ní lhal, je zcela zásadní nová informace. Vlastně tím tuto vyděračskou zločineckou skupinu vytvořil, domluvilo se tam i její politické krytí. Domnívám se, že do pondělí, kdy je plánována rada města a všichni budou na magistrátu, bychom se mohli se zmíněnými kluby sejít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: STAN povedou do eurovoleb Nerudová s Farským. Hnutí by rádo obsadilo alespoň tři křesla

Na druhou stranu policie neobvinila ani Jiřího Pospíšila, ani jeho někdejšího asistenta Jiřího Fremra, který měl být jedním z hlavních komunikačních uzlů celého případu.
Jsme politici, ne policisté. Hodnotíme politickou odpovědnost, o tom nerozhoduje státní zástupce, soudce ani vyšetřovatel. Musíme si říct, komu důvěřujeme, a komu ne. Za mě je zcela evidentní, že Pospíšil je vydíratelnou osobou. Zločinci vědí, co na těch schůzkách zaznělo. Co si budeme nalhávat – určitě nechceme vydíratelného náměstka primátora.

Fremr sice procesoval závěry ze schůzek, ale vyděračská skupina nemohla fungovat bez krytí od Pospíšila za TOP 09 a Petra Hlubučka ze STAN. Nikdo by jí jinak nevěřil, že dokáže zajistit nějakou veřejnou zakázku. Nebo naopak její ztrátu.

Bavil jste se o věci s dalšími koaličními zastupiteli? Třeba z řad Spolu?
Ne, ale právě jsme začali s výzvami k jednání. Přijde nám jako nejlepší postup si nejdříve sednout ke stolu. Pokud to selže, jsme připraveni podpořit mimořádné zastupitelstvo. Nyní je ale mnohem důležitější získat většinu hlasů pro Pospíšilovo odvolání.

Co zastupitelský klub hnutí ANO? Právě ten začal sbírat podpisy pro mimořádné jednání.
Ve středu jsem od klubu ANO dostal e-mail, chceme se s nimi v brzké době spojit a projednat postup, který by vedl ke konci Jiřího Pospíšila. To je náš hlavní cíl, nechci se o věci bavit bez nějakého výsledku. Chci ho skutečně odvolat.

Pamatuji si, že ještě loni Piráti rovněž vyzývali Jiřího Pospíšila, aby rezignoval na své politické funkce. Letos – i ve světle nových informací – se omezili na vyjádření, že by měl složit posty až v případě obvinění. Nevyměkli?
Jejich vyjádření je zcela alibistické. Takhle se proti korupci nebojuje, takhle se toleruje. Náměstka primátora volí zastupitelé. Ti se musí rozhodnout, jestli danému člověku důvěřují, nebo nedůvěřují. To je jejich volba. Svým přístupem nyní Piráti vlastně začínají říkat, že o tom, zda někomu důvěřují, rozhodují policisté, státní zástupci a soudci. To je přece naprostý nesmysl, trestněprávní a politická rovina jsou přece oddělené.

Nemůžeme si zvykat, že poctivost politika je měřená počtem policejních zásahů. Je to úplná rezignace na protikorupční jednání. Pirátská strana by měla okamžitě přispěchat s dementi, že své vyjádření nemyslela vážně.

Čili podle vás vyměkli...
Boj proti korupci má v každém období jiné náklady. Ano, někdy může znamenat také nejistotu funkcí a křesel. Něco takového by ale proklamovaná protikorupční strana měla riskovat. Budeme se Pirátů proto ptát, zda důvěřují Pospíšilovi a zda si myslí, že je náměstkem, který pracoval ve prospěch Pražanů. Za mě je to člověk, který pracoval a doručoval výsledky hlavně sobě a domluveným lidem.

Předsedkyni Markétu Pekarovou Adamovou vyzvala Praha sobě k rozpuštění pražské buňky TOP 09. Jaká je podle vás šance, že váš apel vyslyší?
To nedovedu odhadnout. Pokládám za důležité paní předsedkyni na celou záležitost upozornit. Má se stranou určité možnosti a mohla by je zkusit využít.

Co budete dělat, pokud nevyjde vstříc, selže pokus o odvolání i mimořádnou schůzi a pan Pospíšil zůstane náměstkem primátora? Máte dopředu naplánovaný další postup?
Neustoupíme. Podobné praktiky se vždy budeme snažit potírat. Vnímáme pražskou politiku jako službu a doručování výsledků lidem. Stavbou mostů a tramvajových tras, úklidem, novými službami. Jsou tu ale bohužel lidé, kteří v práci na magistrátu vidí spíše doručování financí sobě, svým přátelům nebo politickým stranám. Tento boj bude v politice vždy. Lidé, kteří svou moc zneužívají, nikdy nebudou mít naši podporu.

Jak se změnila nálada na magistrátu od začátku kauzy Dozimetr? Už uběhl více než rok a stále je to poněkud třaskavý případ.
Řekl bych, že koalice má distanc od našeho kolegy Adama Scheinherra – byl to on, kdo šel na policii a oznámil korupční jednání. Zahájil tím vyšetřování této větve Dozimetru. Vnímám to tak, že tu panují koaliční tendence ho za to trestat. Třeba tím, že ho nepustili do čela finančního výboru. Je to strašně smutné. Podobný proces probíhal v TOP 09 s Jiřím Koubkem a Radkem Vondrou. To byli pražští zastupitelé, kteří oznámili korupci a pokus o úplatek, rovněž ve spojitosti s Fremrem. A pak se už nedostali na kandidátku. Podle mě je to pro pražskou TOP 09 špatná vizitka a vedení strany by s tím mělo něco dělat.

Pokud opravdu organizoval schůzku, tak zkrátka lhal, že tam nebyl a nic o ní nevěděl. Křivě přísahal a dělal, že je jen náhodným kolemjdoucím.

A není pro vás trošku zklamáním, jakým způsobem se kauza vyvinula? Pokud vezmeme v potaz, že Praha sobě upozornila na korupční jednání, ale stejně skončila v opozici, někteří aktéři byli zproštěni obvinění a po více než roce jde stále o živý případ, na který se nabalují další podezření a pochybnosti. Neřekl bych, že byste se dočkal uspokojivého rozuzlení.
Upřímně bychom udělali vše stejně a nic na postupu neměnili. Když se dozvíte o korupci, nemáte jinou možnost než ji oznámit policii. Nyní přibyla další vrstva, která úplně změnila pohled na Jiřího Pospíšila. Pokud opravdu organizoval schůzku, tak zkrátka lhal, že tam nebyl a nic o ní nevěděl. Křivě přísahal a dělal, že je jen náhodným kolemjdoucím. Nemůže to skončit tím, že se vše promlčí, s tím se nesmíříme.

Jiří Pospíšil byl hostem čtvrtečního vysílání pořadu 360° Pavlíny Wolfové. Na jeho vyjádření k novým okolnostem v kauze Dozimetr se můžete podívat níže:

Tagy:
rozhovor politika TOP 09 rezignace Česká pirátská strana Jan Čižinský magistrát pražský magistrát korupce Jiří Pospíšil Praha Praha sobě Jiří Fremr Pražský magistrát kauza Dozimetr Akce Dozimetr