Beran: Covid je největší hrozbou posledních 50 let a politici nemají odvahu ji řešit

Epidemiolog Jiří Beranco čech

360° 3.11.2021

Na zhoršující se epidemické situaci mají velký podíl vládní i opoziční politici. Na tom se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS shodli epidemiolog Jiří Beran a biochemik Aleksi Šedo. Tomu se mimo jiné nelíbily sliby politiků, že Česku už v budoucnu nehrozí další lockdown. Beran zase kritizoval koalice Spolu a PirSTAN, protože jejich návrhy na řešení covidové krize považuje za nekonkrétní.

Zástupci budoucí vládní koalice Spolu a Pirátů se Starosty se shodli na programovém prohlášení. O pandemii koronaviru tam ale není ani slovo. Podle dokumentu, který má CNN Prima NEWS k dispozici, se například v oblasti zdravotnictví chce nová vláda soustředit na prevenci nemocí.

Tyto skutečnosti epidemologa Jiřího Berana nijak nepřekvapily. „Věděl jsem, že se tam takové informace nedostanou. Stačilo se před volbami kouknout do volebních programů. Jak chtějí politici naložit s největší hrozbou posledních padesáti let, která devastuje naše zdraví a hospodářství? V programech jsme se nedočetli nic. Covid by měl být prioritou,“ řekl Beran ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj politici nemají odvahu covidové krizi čelit. Beran je také přesvědčen, že by se v Česku situace nezlepšila, ani kdyby se proti nemoci naočkovalo více lidí. Vládu viní z toho, že narušila důvěru části společnosti v očkovací látky.

„Už to nemůžeme dohnat. Není řešením honit děti ve škole na očkování. Musíme se zabývat rizikovými skupinami. Zásadní je přednemocniční péče, tedy udržovat dialog s lidmi z rizikových skupin hned poté, co se nakazí. Takoví lidé nemají rozhodovat, kdy už je jejich stav na hospitalizaci. Měli by být v kontaktu s odborníky,“ dodal.

Politiky zkritizoval také biochemik Aleksi Šedo, který byl za úřadování Jana Blatného náměstkem ministra zdravotnictví pro zdravotní péči. „Řešení epidemie by mělo být nepolitické. Vláda by měla jít ruku v ruce s opozicí. Slibovat, že lockdown nebude za půl roku, je pošetilé,“ zmínil.

Rovněž si ale rýpnul do lidí, kteří se kvůli antipatiím chovaným vůči vládě či opozici v současnosti nechtějí očkovat. „Jsme snad dospělí kluci a holky, ne? Nebudu přece bojovat proti premiérovi, kterého nemám rád, tím, že si nebudu mýt ruce. Díky vakcíně tuto krizi můžeme překonat. Vakcína nás odlišuje od středověku,“ dodal Šedo.

V úterý testy potvrdily 9 902 případů nákazy, což je nejvyšší denní nárůst od 23. března. Hospitalizovaných je poprvé téměř po půl roce více než dva tisíce.

Tagy: