Neuznávat PCR testy? Absurdní a diskriminační, pustil se právník Dostál do Chlíbka

Expert na zdravotní právo Ondřej Dostál (Piráti)

Jakou mají experti strategii v boji s covidem?

Na Radě vlády pro zdravotní rizika se diskutovalo o tom, že by se antigenní i PCR testy na některých akcích přestaly uznávat jako průkaz bezinfekčnosti. To by podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka mohlo zvýšit zájem o očkování. Proti návrhu ostře vystoupil ve vysílání CNN Prima NEWS právník Ondřej Dostál, který plán označil za absurdní, nevhodný a diskriminační.

Resort zdravotnictví podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) zvažuje úpravy protiepidemických opatření pro hromadné akce. Z testů pro prokázání bezinfekčnosti by se například na akcích pro velký počet osob mohly uznávat jen PCR testy, nikoliv antigenní, které nejsou tak přesné.

Takový plán zkritizoval mimo jiné právník a odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál. „Pokud by se neočkovaní mohli prokazovat pouze PCR testy, jednalo by se o takové zdražení vstupu na tyto akce, že by šlo o donucování k nepovinnému očkování, což není právně v pořádku,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Někteří odborníci by v reformě prokazování bezinfekčnosti zašli ještě dále než Vojtěch. Na Radě vlády pro zdravotní rizika se diskutovalo i o tom, že by se přestaly uznávat všechny testy a lidé by se prokazovali pouze očkováním nebo prodělanou nemocí.

Šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který by měl být zároveň v čele covidových poradců budoucí vlády, uvedl, že by tento návrh zvýšil zájem o očkování. „Cítíme, že je potřeba najít nějaká zpřísnění. Antigenní testy s platností 24 hodin mi přijdou už úplně směšné a upřímně i PCR testy s třídenní platností,“ uvedl.

Pokud by se testy neuznávaly vůbec, právník Dostál by to považoval za absurdní. „Pak ten, kdo prodělal nemoc před 180 dny, by na tom byl lépe než ten, kdo absolvoval negativní test včera nebo předevčírem. Domnívám se, že tyto nápady jsou nemožné a nevhodné. Snad nebudou zavedeny,“ dodal s tím, že by taková opatření snížila důvěru lidí ve vládu a navíc by působila diskriminačně.

Že je ale proti zrychlující epidemii covidu potřeba něco udělat, napovídají čísla z posledních dnů. V úterý testy potvrdily 9 902 případů nákazy, což je nejvyšší denní nárůst od 23. března. Hospitalizovaných je poprvé téměř po půl roce více než dva tisíce.

Tagy: