Exkluzivní projekce naznačuje, jak dopadne 2. kolo. Kolik voličů získá Babiš od Nerudové?

Petr Pavel je jednoznačným favoritem 2. kola prezidentské volby. Podle prognózy agentury STEM by mohl vyhrát se ziskem až 55 procent hlasů. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl ředitel agentury STEM Martin Buchtík. Zároveň ale upozornil, že do druhého kola se ještě může mnoho změnit. Pavel vyhrál první kolo volby se ziskem 35,40 procenta, Babiš skončil těsně za ním. Rozdíl byl necelých 23 tisíc hlasů.

Nástupcem Miloše Zemana na Pražském hradě by se měl stát armádní generál Petr Pavel. Podle prognózy agentury STEM by měl ve druhém kole získat 54,72 procenta. Jeho protikandidát Andrej Babiš zřejmě skončí na druhém místě se ziskem 45,28 procenta hlasů.

„Jednoznačným favoritem je Petr Pavel. Nicméně musíme to vnímat jako aktuální náladu. Nyní začíná druhá fáze kampaně, na kterou se Andrej Babiš připravoval. Zatím jsme totiž jeho kampaň neviděli ve větší šíři, jak má hnutí ANO ve zvyku,“ upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS Buchtík.

Podle Buchtíka je nutné mít na paměti, že během následujících dvou týdnů se může stát spousta věcí a nakonec mohou být výsledky jiné, než agentura nyní predikuje. Připomněl také zkušenosti z kampaně před prvním kolem. „V posledním předvolebním týdnu jsme viděli, že neuplynulo ani 12 hodin a přišla nová zajímavá informace, která mohla s výsledky zamíchat,“ připomněl ředitel STEM.

Babiš získá i u Nerudové

Predikce STEM ukázala, že by Pavel měl ve druhém kole získat asi 3,3 milionu hlasů. Opírat by se přitom měl hlavně o své voliče z prvního kola, dále pak o část podporovatelů Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera.

Třetí Nerudová získala v 1. kole 777 tisíc hlasů, půl milionu z nich by mělo ve druhém kole volit Petra Pavla. Zbývajících 250 tisíc voličů se podle predikcí rozdělí na dvě zhruba stejně velké části, z nichž jedna bude volit Babiše a druhá volit nepřijde. Babiš by tedy i u Nerudové mohl ulovit nikoliv zanedbatelných až 150 tisíc hlasů.

Pavla bude ve druhém kole volit i většina voličů senátora Fishera (cca 270 tisíc lidí). Naopak většina podporovatelů pátého v pořadí Jaroslava Bašty (SPD) ve druhém kole vybere Babiše.

„Pro Andreje Babiše je velmi důležité, aby si udržel voliče Jaroslava Bašty,“ poznamenal Buchtík. Sám Bašta mu ale zatím podporu nevyjádřil a v minulosti prohlásil, že pokud se nedostane do druhého kola, vhodí do urny prázdnou obálku. STEM předpověděla, že Babiš ve druhém kole získá o více než půl milionu hlasů méně než Pavel.

Další velkou porcí hlasů jsou nevoliči z prvního kola. Podle predikce agentury STEM se ta část z nich, která přijde do druhého kola, rozdělí zhruba na dvě stejné poloviny mezi Pavla a Babiše. Pokud chce lídr hnutí ANO vyhrát, musí podle Buchtíka působit na tyto voliče a odradit je od volby Petra Pavla.

Tagy: