Bývalý vězeň: Feri za mřížemi? Bude to mít těžké. Mohou si z něj udělat sluhu i něco horšího

Dominik Feri u soudu (22. 4. 2024)

Dominik Feri půjde na tři roky do vězení

Dominik Feri to bude mít za mřížemi hodně těžké. Ostatní odsouzení si z něj mohou udělat sluhu, ale i něco horšího. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to říká bývalý vězeň Daniel Flasza, který o realitě českých muklů napsal knihu. Bývalého poslance Feriho uznal soud vinným v případu dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj, v cele má strávit tři roky. Verdikt je pravomocný.

Třicátník v kšiltovce se tím rozhodně nechlubí. Prostě jen říká, jak to je. „Za drogy jsem dostal tři roky. Než mě pustili, odseděl jsem si rok a půl. Na Ruzyni, pak v Novém Sedle,“ popisuje lakonicky Daniel Flasza, který o světě za mřížemi napsal knihu Muklové a Šlajsny.

Kniha o českém vězení

Daniel Flasza napsal přímo ve výkonu trestu knihu Muklové a Šlajsny. „Je o dealování koksu. O evropském kokainovém byznysu. Je to prolnuté s tím, jak funguje vězeňský systém, trestní řád. Jsou tam vypíchnuté i situace z konkrétních dnů ve výkonu trestu. Snažím se upozorňovat na to, že to tady v soudnictví a ve vězení moc nefunguje,“ popisuje. Flasza momentálně sbírá prostředky k vydání knihy, na Startovači kvůli tomu spustil kampaň.

Zdůrazněme jedno: jakmile se spolu pustíme do povídání, nesoudíme ani jeho, ani Dominika Feriho. Z nedávné supernaděje české politiky, pravomocně odsouzené za sexuální delikty, neděláme ani hrdinu, ani chudáčka. Jen se s využitím Flaszových zkušeností pokoušíme odhadnout, co bývalého poslance TOP 09 může v kriminále potkat.

Tak schválně – co?
Hrozně moc bude záležet na tom, v jakém vězení skončí. Tři věci pro něj ale budou v base zásadní: Že je veřejně známou osobou. Že má tmavší barvu pleti. A že byl odsouzen za sexuální násilí, dokonce za znásilnění nezletilé. Podtrženo, sečteno: bude to mít těžké. A to jak ze strany muklů, tak i ze strany bachařů. Bude pro něj strašně nesnadné se ve vězení sociálně adaptovat, seznámit se. Pro tento typ lidí tam naštěstí existuje ochranná známka, jsou označováni za možný objekt napadení (MON). Mukly jako on to za mřížemi dost chrání.

Jak přesně?
Pokud by ho totiž kdokoliv napadnul nebo se o to třeba i jen pokusil, hrozil by viníkovi až dvojnásobný trest. Jenže… Feri taky může být zařazen na oddíl, kde budou jenom „monky“ – násilníci, sexuální delikventi. A to by nebyla zrovna nejlepší společnost. To jsou lidi, kteří znásilňují děti, pálí je žehličkami. Na nich to fakt vidíte. Jasně, Feri možná udělal nějakou chybu. Přesto si nemyslím, že by si zasloužil být vedle takových jedinců.

Jak vypadá hierarchie vězňů

„Má to jasná pravidla. V oddílu je zařazeno 80-100 lidí, pět až patnáct muklů na celu. Když je v té malé cimře deset lidí, už je to docela masakr. Každá má svého cimrového, který se stará, aby bylo uklizeno, aby se nekradlo. Většinou je to někdo, kdo sedí už dlouho, kdo má respekt. Muklové si to většinou určují sami, někdy to za ně vybere vychovatel. To je osoba, která se stará o celý oddíl, pomáhá s žádostmi atd. Pak je tam tzv. kápéčko, tedy kázeň a pořádek, druhá nejvyšší funkce. Ten se stará o to, aby se na oddíle nikdo nemlátil, aby se všichni chovali, jak mají. Vůbec nejvyšší funkcí pro celý oddíl je barákovej. Ten zodpovídá úplně za všechno, komunikuje s vychovatelem – třeba když muklové potřebují nové oblečení, jar apod.“

Co by mu od nich hrozilo?
Bylo by to pro něj náročné hlavně psychicky, může ale dojít i k fyzickému napadení. Feri má samozřejmě obecně ve vězení i body k dobru. Hlavně fakt, že není z úplně nejchudších poměrů; bude si tedy moci za tabák, za kávu a další majetky koupit ochranu.

Od koho?
Všude funguje nějaká silná skupina muklů. Nebo je tam jeden alfamukl, který řídí celý oddíl. Může to být „barákovej“, ale taky nemusí. Jakmile Feri přijde, tenhle alfamukl na něj naběhne a vybalí to: „Hele, tady nám ze svýho musíš odevzdávat tolik a tolik. Tady budeš šlapat!“

Šlapat?
Fungovat. Můžou ho taky „okoňovat“.

Okoňovat?
To znamená, že by z něj byla „konina“. Že by všem ostatním uklízel, sloužil jim. Já teda myslím, že si poradí. Je dostatečně inteligentní. Jisté ale je, že jakmile by na všechno pouze kýval, „okoňujou“ ho. Budou z něj mít sluhu. A to by bylo hodně ponižující. Musí se postavit, umět říkat NE.

Je ve vězení problém ukázat vlastní slabost?
Určitě. Velký.

Jak může člověk ve vězení minimalizovat riziko průšvihu?
To je těžké. Nejdůležitější je hledět si svého. Nebýt přehnaně otevřený ostatním lidem. Nelhat. Nic si nevymýšlet. Jednat s nimi na rovinu. Upřímně. Dělit se s ostatními. O všechno. To je ve vězení základ. Když má mukl čokoládu a na cele je dalších devět lidí, měl by jí rozdělit na kousky a každému nabídnout. Jinak bude za chrapouna.

No jo, asi tam bude za celebritu. Najdou se ale muklové, kteří mu to dají sežrat. Důležité je, aby nebyl arogantní. Nesmí se nad ostatní povyšovat. Musí respektovat i ostatní mukly. Dát najevo, že je s nimi na stejné lodi. Přestože nějaké konflikty určitě nastanou.

Jaké třeba?
Je jasné, že za ním někdo dřív nebo později přijde a bude na něj křičet: „Prcačkáři!“ Můžou na něj flusat. Můžou mu močit do čaje. Můžou ho ponižovat. Slovním útokům se nevyhne. Že mu budou kuchaři do jídla močit a plivat? Na to bych se být jím určitě předem připravil, třeba bych si zařídil možnost speciální diety; tahle možnost ve vězení existuje. Fakt bude hodně záležet, kam ho pošlou. Každá věznice má svůj vlastní řád. Někde je přísný režim, vládnou bachaři. Tam by byl v bezpečí, přestože by mu bachaři asi taky dávali zabrat. Trochu se u něj ovšem obávám toho, že bude šlapat na to, aby se dostal na polovinu ven. Což nevím, jestli mu muklové a bachaři umožní.

Jak to myslíte?
Může se mu stát cokoliv. Bachaři nebo muklové na něj třeba něco nastraží.

Co?
Třeba mu zapálí deku. Načež přijdou bachaři a pustí se do něj: „Jak to, že máš zničenou deku?“ Rázem máš kázeňák a jdeš na díru... Takových pitomostí se mu může stát hodně. Úplně stačí, aby ho někdo napadnul. Začne se bránit, takže je v bitce a automaticky je chápaný jako někdo s kázeňským trestem. A s kázeňským trestem se těžko chodí k soudu prosit o to, aby vás pustili domů na podmínku. Abych to ale nezamluvil – jsou taky věznice, kde vládnou muklové. To jsou věznice s korupcí, kde si muklové v podstatě dělají, co chtějí. Pro Feriho by to byla jednoznačně horší varianta. Tam to od muklů může hodně schytat.

Tím spíš, když tam přijde jako sexuální delikvent, že?
To teda… U něj je problém, že se to o něm veřejně ví. Je spousta „prcačkářů“, kteří svou vinu skrývají. Dalším muklům tvrdí, že udělali něco jiného. Pro něj je lepší přijít a říct: „Hele, nebudu tvrdit, že jsem to neudělal. Přijímám svůj trest. Jdu si to odsedět. Už to nikdy neudělám. Byla to chyba.“ To by mu mohlo pomoct. Na druhé straně: Měl by si tím projít, když je potrestaný.

Co byste mu ještě poradil?
Bylo by rozumné, kdyby začal cvičit. To pro něj bude i v base dobré. Pořád má ještě čas, čekají ho asi dvě odvolačky, takže se do basy podle mého dřív než za rok nedostane.

Naznačil jste, že mu může uškodit i barva pleti. Jak velký to může být problém?
Velký, v base se to řeší hodně. Co si budeme povídat: například cigáni mají velký problém u bachařů, kteří si je rádi dobírají. Ale i naopak: pokud je pospolu více cigánů, můžou mít problémy s gádžema. Vietnamců je tam taky dost, zato černochů ne. Když už na nějakého přece narazíte, jde o Nigerijce, kteří převáželi drogy. A ti v českém vězení dostávají strašnou bídu. Proto si nic nenalhávejme – Feriho barva kůže může být za mřížemi problém. Věřme, že ho ochrání status MON. Že to zvládne. Že trest bude cestou k jeho nápravě. Určitě bych mu doporučil, aby to nevzdával. Dá se to zvládnout. V jiných zemích existují mnohem horší věznice. Ano, bude to pro něj těžké. Ale může ho to posunout dál.

Mohlo by mu za mřížemi pomoci, že jde o právníka?
Hodně! Právník je v base velmi dobrá pozice. Může muklům psát odvolačky, pomáhat jim psát žádosti o přemístění, o dietu, o balík. Celý vězeňský systém je strašným byrokratickým peklem. Pokud se v něm vyzná, může to přečkat mnohem líp.

Důležité je, aby si vypomohl i jinak. Doporučil bych mu, aby tam maloval, psal, četl. Našel si způsob, jak zabít čas. Mně třeba hodně pomohlo čtení. Byť vězeňská knihovna zrovna nepřekypovala zajímavými knihami – byly tam svazky ze 70. let, ještě cenzurované komunisty. Pamatuju si, jak o Winstonu Churchillovi v tamní biografii psali, že málem zabránil Sovětskému svazu vyhrát druhou světovou válku… No, teď se tady s vámi směju, můžu vám ale garantovat, že Ferimu nezávidím. Bude to mít o to náročnější, že je veřejně lynčovaný. To si pište, že to muklové v base sledují. Až tam přijde, určitě na něj budou hulákat: „Hej, Feri, prcačkáři! Tebe si podáme! Ty budeš dělat dřepy na zvonu!“

Dřepy na zvonu?
Jo, to se v base tak říká.

Hrozí mu tam znásilnění?
Stát se může cokoliv... Naštěstí v případě odsouzení bude mít tu „monku“, tak si to asi nikdo nelajsne. Možná mu někdo mimo kamery dá facku. To je možné. Víc snad ne. Snad… Je to advokát, dokáže se bránit. Asi by to automaticky nahlašoval. Na což by si ale taky měl dát pozor, to totiž v base moc nemají rádi. No jo, je to těžká věc. Vypjaté situace musí vždycky správně vyhodnotit a odhadnout. Dá mu ten druhý jen facku? Nebo ho chce zbít? Nebo snad dokonce znásilnit? Má cenu to hlásit? Říkám: pokud bude cítit, že ve vzduchu visí bezprostřední hrozba, určitě by to nahlásit měl. Měl by jít na izolaci, okamžitě žádat o přemístění do jiné věznice.

Může hrát v jeho případě nějakou roli i věk? Je mu teprve sedmadvacet.
Může, věk je ve vězení hodně důležitý. Když tam člověk jde hodně mladý, dostane to sežrat víc. Co si ale budeme povídat, u Feriho je nejtěžším handicapem druh jeho deliktu. Bude si to muset před mukly obhájit. Buď, že to neudělal. Nebo že ano, ale že už se to nikdy nebude opakovat. Jsou totiž i muklové, kteří mají doma malé dcery. A ti z toho, za co je odsouzen, můžou být hodně nervní. Bohužel – na takovou situaci neexistuje univerzální recept. Třeba se Ferimu poštěstí, že chytne nějaké pohodové lidi. Ale spíš ne. Ve vězení bývají většinou úplní degeši.

Kdo je Dominik Feri a jak se vyvíjela jeho kauza?

Dominik Feri je vystudovaný právník a dnes už bývalý politik. Od roku 2015 do roku 2021 byl členem TOP 09. Poslancem se Feri stal v roce 2017. Ve svých 21 letech byl tak nejmladším členem Poslanecké sněmovny. Tam působil mimo jiné v ústavněprávním výboru a byl také místopředsedou poslaneckého klubu TOP 09. Patřil k nejviditelnějším politikům na sociálních sítích a díky tomu oslovil mladou generaci, aby se zajímala o politické dění v republice.

Od května 2021 čelí obvinění ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Z TOP 09 vystoupil téhož roku v květnu a oznámil také rezignaci na svůj poslanecký mandát. Odůvodnil to tím, že nechce, aby podle něj lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly jeho kolegy a nejbližší okolí. Hlavní líčení začalo loni 14. února, po půlroční pauze pak pokračoval soud 25. října. Soudkyně pak poslala 2. listopadu bývalého poslance na tři roky do vězení. „Choco_afro“, jak si Feri přezdívá na sociální síti, kde má stovky tisíc sledujících, navíc musí zaplatit zhruba půl milionu korun jako odškodné obětem. Feri se sice proti rozsudku odvolal, Městský soud v Praze mu ale 22. dubna 2024 trest potvrdil.

Tagy:
vězení znásilnění soud Dominik Feri Daniel Flasza sexuální delikt