Feriho kauza TOP 09 škodí, tok voličů vyschl. Přitom mohl být jejich lovcem, říká expert

Politolog Jan Kubáček

Soudní proces s exposlancem TOP 09 Dominikem Ferim, který je obžalovaný ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění, míří do finále

Tok potenciálních mladých voličů TOP 09 a koalice Spolu po obvinění Dominika Feriho vyschl. To se projevilo i na jejich preferencích, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Podle něj se ale straně podařilo dobře od svého bývalého poslance odstřihnout. I tak však pro TOP 09 představuje jeho obvinění ze znásilnění reputační problém.

„Zlom Feriho kariéry a jeho vážná obvinění se projevila na preferencích TOP 09 a částečně i koalice Spolu. Bohatý tok potenciálních mladých voličů, kteří slyšeli na Dominika Feriho, zejména v době covidu, zkrátka vyschl. A TOP 09 se už nepodařilo tak silně a dlouhodobě motivovat a získávat mladé voliče,“ řekl ve vysílání Kubáček.

ČTĚTE TAKÉ: Schwarzenberg obdrží Řád Bílého lva. Ocenění chce od prezidenta Pavla převzít osobně

Před politickým pádem přitom Feri mohl mít zářnou politickou budoucnost. Podle politologa byl klíčovou postavou TOP 09. „Dalo by se očekávat, že by asi nebyl v exekutivě, ale byl by čelnou tváří Poslanecké sněmovny. Dost možná by v době nepohody a nepopularity koalice Spolu působil jako agitátor a lovec mladých voličů,“ míní Kubáček.

Bývalý nejmladší poslanec v historii České republiky nyní stojí před soudem, kde čelí obžalobě ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Svědectví žen přinesl na konci května 2021 Deník N společně s deníkem A2larm. Ženy Feriho obvinily ze sexuálního nátlaku a nedobrovolného pohlavního styku. Využít měl tehdy především jejich opilosti. Exposlanec se však stále cítí nevinen. Definitivní verdikt by soud mohl vynést příští čtvrtek.

S Feriho obžalobou se podle Kubáčka vedení jeho bývalé strany vypořádalo poměrně dobře. „V momentě zveřejnění závažných obvinění se TOP 09 od Feriho dokázala poměrně rychle odříznout. Nepoškodilo ji to tak, jak to jednu chvíli vypadalo, ale samozřejmě pro ni představuje reputační problém,“ uvedl politolog.

„Pro TOP 09 je velký problém, že nemá novou mladou tvář, která by dokázala průběžně věrohodně oslovovat mladé voliče. Každý se totiž v budoucnu může ptát ‚A co když je to Feri číslo dva,‘“ dodal Kubáček k variantě, že někoho podobného strana výhledově objeví.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Feri před soudem odpověděl na otázky CNN Prima NEWS

Tagy: