Kulidakis: Feri je jen pouťový balónek. Podle Schmarcze byl spíš influencer než politik

Komentátoři CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis a Martin Schmarcz

Komentátoři k Dominiku Ferimu

Dominika Feriho jsem nikdy nepovažoval za velkého politika. Byl pro mě jen taková bublinka, balónek, na který se na pouti lákají děti, uvedl komentátor Thomas Kulidakis ve vysílání CNN Prima NEWS. Jeho kolega Martin Schmarcz souhlasil, že Feri byl mnohem více influencerem než politikem, který ale hlásal opačné věci, než ve skutečnosti dělal.

„Feri byl svou tehdejší stranou (TOP 09, pozn. red.) prezentován jako gentleman, který se nechová jako ti staří, zlí, oškliví konzervativci, co osahávají ženy. Problém ale je, že se tak choval, což je dostatečně dokázáno mnoha dalšími svědectvími,“ zdůraznil Schmarcz s tím, že pověst bývalého politika je zničená a do politiky se s největší pravděpodobností už nevrátí.

ČTĚTE TAKÉ: Feri byl sólista, říká Kalousek. Nevím, jestli budoval značku TOP 09, nebo svou vlastní

„Je to jako kdyby pravicový politik začal zvyšovat státní dluh, ale to není trestné,“ dodal komentátor.

Opačného názoru byl Kulidakis, který prý nepochybuje o tom, že kdyby byl Feri osvobozen, dokázal by se vrátit na výsluní. Problém ale komentátor spatřuje v tom, že by bylo těžké najít stranu, která by ho přijala. „Ty se staví do role morálních majáků, obzvláště TOP 09 nebo paní Němcová (Miroslava Němcová z ODS, pozn. red.), takže by bylo s podivem, kdyby ho vzali,“ uvedl.

Pražský městský soud projedná v pondělí odvolání v případu Dominika Feriho. Bývalý poslanec TOP 09 si má podle nepravomocného rozsudku odpykat tříleté vězení za znásilnění tří mladých žen, z toho jedné nezletilé. Feri kvůli obvinění rezignoval na poslanecký mandát a opustil politiku. Odmítá ale, že by se dopustil jakéhokoliv sexuálního násilí. Proti verdiktu se odvolal jak on, tak ženy, které se domáhají vyššího odškodného.

Kdo je Dominik Feri a jak se vyvíjela jeho kauza?

Dominik Feri je vystudovaný právník a dnes už bývalý politik. Od roku 2015 do roku 2021 byl členem TOP 09. Poslancem se Feri stal v roce 2017. Ve svých 21 letech byl tak nejmladším členem Poslanecké sněmovny. Tam působil mimo jiné v ústavněprávním výboru a byl také místopředsedou poslaneckého klubu TOP 09. Patřil k nejviditelnějším politikům na sociálních sítích a díky tomu oslovil mladou generaci, aby se zajímala o politické dění v republice.

Od května 2021 čelí obvinění ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Z TOP 09 vystoupil téhož roku v květnu a oznámil také rezignaci na svůj poslanecký mandát. Odůvodnil to tím, že nechce, aby podle něj lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly jeho kolegy a nejbližší okolí. Hlavní líčení začalo loni 14.  února, po půlroční pauze pak pokračoval soud 25. října. Soudkyně pak poslala 2. listopadu bývalého poslance na tři roky do vězení. „Choco_afro“, jak si Feri přezdívá na sociální síti, kde má stovky tisíc sledujících, navíc musí zaplatit zhruba půl milionu korun jako odškodné obětem. Rozsudek nebyl pravomocný, bývalý člen TOP 09 s verdiktem nesouhlasil a odvolal se.

Tagy: