Drag queens na zahájení olympiády parodovali Poslední večeři. Urážka křesťanů, zlobí se lidé

Zahajovací ceremoniál pařížské olympiády jitří emoce po celém světě. Kritice čelí vystoupení drag queens, kteří měli v taneční kreaci parodovat slavný obraz Poslední večeře od Leonarda da Vinciho zachycující Ježíše Krista s učedníky. Tuto část ceremoniálu cupují věřící, Elon Musk i někteří francouzští politici.

Sportovci plující po Seině, metalová kapela, bezhlavá Marie Antoinetta, revoluce, umění a také vytrvalý déšť. Zahajovací ceremoniál letní olympiády v Paříži se od těch předešlých odlišoval téměř v každém aspektu. A byl také mimořádně drahý, vyšel asi na 120 milionů eur. Opěvovaný ceremoniál před olympiádou v Londýně lákal na Mr. Beana, seskok Jamese Bonda i Alžbětu II., přesto byl asi čtyřikrát levnější.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Paříži vzplál olympijský oheň. Česká výprava připlula za deště po řece Seině

Podle listu Le Monde mohla být cena ceremoniálu v Paříži dokonce 255 milionů eur. Ne každý aspekt rozmanité show se ale všem lidem líbil. Kritice od některých sledujících čelí zejména významná účast drag queens a členů LGBT+ komunity, kteří se zapojili do taneční show na mostě nad řekou Seinou.

Na mostě vzniklo pomyslné molo, na kterém se střídali nejrůznější modelové a modelky. Ve středu kreace se nacházelo seskupení osob, které podle listu The Telegraph parodovalo Poslední večeři od Leonarda da Vinciho. Někteří diváci tak vnímají ceremoniál jako výsměch věřícím.

Ozvali se známé osobnosti i politici. Tak třeba nejbohatší člověk světa Elon Musk. „To bylo extrémně neuctivé vůči křesťanům,“ napsal na své síti X a upozornil i na příspěvek, který dával bledého jezdce na Seině do spojitosti s biblickou knihou Zjevení.

Kreace komentoval i vítěz posledních nizozemských voleb Geert Wilders, který je známý svou kritikou islámu. „Takže zesměšňování křesťanství je v pořádku, ale když zveřejním nějaké karikatury Mohameda, levice křičí o rouhání a radikální imámové vydávají fatvy. Dvojí metr nejhoršího druhu,“ uvedl politik.

A přidal se také polský expremiér Mateusz Morawiecki. „Dokážou znechutit i zahajovací ceremoniál olympijských her,“ stěžoval si.

Kritika neprší na francouzské organizátory jen ze zahraničí. Ozvali se i domácí politici. Mezi nimi i bývalý francouzský europoslanec a konzervativec Philippe de Villiers.

„Úvodní ceremoniál olympijských her je ostuda. Pácháme sebevraždu před celým světem. Poslední večeře s drag queens a stětí Marie Antoinetty přidávají k ošklivosti ještě ostudu. Woke Francie Macrona není Francie,“ uvedl.

S kritikou souhlasí i Marion Maréchalová z Národní fronty. „Všem křesťanům na světě, kteří sledují a cítí se uraženi touto parodií na Poslední večeři, vězte, že nemluví Francie, ale levicová menšina připravená na jakoukoli provokaci. Ne naším jménem,“ kritizovala.

VIDEO: V Paříži vzplál olympijský oheň. Česká výprava připlula za deště po řece Seině

Tagy: