Student zavraždil dvojici seniorů kvůli vile v Praze. Těl se zbavil zvlášť cynickým způsobem

Měl to být dokonalý plán k získání přepychové vily na jedné z nejlepších pražských adres. Majitelka nemovitosti ale nechtěla o prodeji ani slyšet. Milenecký pár mladých studentů se proto rozhodl přikročit k razantnímu řešení. Jeden z dvojice ji i jejího přítele brutálně zavraždil a těla pak hodil do vodní nádrže. Kriminalisté mrtvé objevili hlavně díky náhodě. Příběh z léta 2019 vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Kriminalista Josef Mareš už v době vyšetřování vraždy dvojice seniorů z Prahy dobře věděl, že jde o jeho poslední případ. Dlouholetý šéf pražské mordparty prozkoumával na člunu břeh přehrady, Švihov mu v té době musel připomínat jeden z jeho prvních velkých případů – orlické vrahy. Tehdy také čekal na výsledky práce potápěčů, kteří vytahovali mrtvé z přehrady. Tentokrát si byl detektiv takřka jistý, že případ bude znovu úspěšně uzavřen. V hloubce několika desítek metrů pod ním byla dvě zavražděná těla.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Tomáš a Jiří byli do sebe zamilovaní. Dvojici studentů ale kromě lásky pojila ještě jiná touha. Oba chtěli rychle zbohatnout. K tomu si vyhlédli vilu v Bubenči. Tu obývala starší žena, která s prodejem nesouhlasila. Pro dvojici ambiciózních studentů to však nebyl žádný problém. Mladý medik Jiří Nehyba místo přijmutí odmítnutí připravil téměř dokonalý plán. Dobře se znal s přítelem majitelky vily a ten studentům slíbil, že za provizi svou o 15 let mladší partnerku k prodeji přesvědčí.

Dům v hodnotě desítek milionů korun se pak měl nechat přepsat na nově vzniklou firmu, kterou by dvojice studentů získala. Jenže pokus o podvod se zkomplikoval a mladým studentům nezbylo nic jiného, než se majitelky domu i jejího partnera zbavit.

ČTĚTE TAKÉ: Ročního chlapce narkoman umučil, matka přihlížela. Lebku mělo dítě houbovitou, šokovali lékaři

Student jaderné fyziky Tomáš Fiala proto pronajal rekreační chatu nedaleko vodní nádrže Švihov a starší pár do ní vylákal na domnělou obchodní schůzku. Dvojice zřejmě neměla důvod mít nějaké podezření a na Vysočinu skutečně vyrazila.

Těla na dně přehrady

Osobním autem přijeli k chatě, ale uvnitř je místo jednání čekalo jen hrubé násilí. Zda brutální vraždě předcházela hádka, nebo Fiala vše pečlivě plánoval a rovnou na dvojici zaútočil, ví jen on sám. Jeho komplic byl v té době totiž údajně v zahraničí. Fiala vylákaného muže podle pozdější pitevní zprávy několikrát udeřil do hlavy a dvaasedmdesátiletou ženu omráčil. Obě těla zatížil a vhodil právě do nedaleké přehrady. Tím ale hrůzný čin neskončil. Bylo potřeba zahladit stopy. To obnášelo pečlivě uklidit pronajatou chatu a zbavit se i osobního vozu, kterým starší dvojice na Vysočinu z Prahy přicestovala. Oba studenti auto později odvezli až do Maďarska, sejmuli z něj registrační značky a vůz dokonce zapálili. Zpět do Česka se vrátili vlakem.

Rodina zmizelé dvojice kontaktovala policii až po několika dnech. Bylo jim podezřelé, že se starší pár neozývá a krátce nato to začalo rozsáhlé pátrání. Detektivové podle dálničních kamer rychle vysledovali cestu osobního vozu a později ve spolupráci se zahraničními kolegy objevili i jeho ohořelý vrak. Další stopy i výpisy telefonních hovorů policisty dovedly až k dvojici studentů, které později zadržela zásahová jednotka. Fyzik Tomáš Fiala i medik Jiří Nehyba skončili ve vyšetřovací cele. Případu se jako svého posledního v kariéře ujal Josef Mareš.

Pro tak zkušeného detektiva nebylo složité případ dovést do úspěšného konce, jenže stále chyběla těla zmizelé dvojice. Práce operativců pražskou kriminálku dovedla právě až na hladinu vodní nádrže Švihov.

Hledání v takové hloubce všem zúčastněným muselo připomínat případ orlických vražd. I tentokrát ale policistům přálo štěstí a potápěči skutečně těla na dně přehrady objevili. Soudní lékař posléze zjistil, že zavražděný muž dostal smrtící ránu do hlavy. Ženu ale její vrah jen omráčil. V plicích totiž patologové objevili vodu a bylo tak jasné, že se utopila.

Za tak brutální čin si nakonec Tomáš Fiala vyslechl trest 23 let vězení. On sám několikrát změnil svou výpověď. Pokaždé ale sváděl vinu na někoho jiného. Nejprve mluvil o tom, že ženu zavraždil její přítel a když chtěl zaútočit i na něj, „nebohý student“ se jen bránil. Později zase tvrdil, že z rekreační chaty odjel a dvojici tak zavraždil někdo úplně jiný. Ničemu z toho ale soudce neuvěřil. Jeho komplic, Jiří Nehyba, si vyslechl o poznání mírnější rozsudek. Obžaloba ho totiž vinila jen z přípravy podvodu. Že by měl prsty i v plánování samotné vraždy se policistům prokázat nepodařilo.

Tagy: