Ostrá hádka novinářek. Na Hradě nemá Kolář co dělat, tvrdí Zlámalová. Witowská neudržela nervy

Lobbista a bývalý velvyslanec v USA Petr Kolář  (nalevo) a prezident Petr Pavel (napravo)

Novinářky Lenka Zlámalová a Světlana Witowská se pohádaly kvůli nejasnostem na Pražském hradě a roli lobbisty Petra Koláře. Zatímco komentátorka Czech News Center volá po bedlivějším sledování aktivit někdejšího interního poradce prezidenta Petra Pavla, moderátorka Aktuálně.cz a Kolářova partnerka vzkázala Zlámalové, „ať přestane šířit bludy“. Následně si novinářky vyměnily několik ostrých slov, ani jedna ze své pozice nicméně neustoupila. Kolář působí od ledna jako externí poradce prezidenta v oblasti bezpečnosti a zahraniční politiky, kontrakt interního poradce si neprodloužil.

Rozbuškou pro internetovou hádku se stal odchod Jany Vohralíkové z pozice hradní kancléřky. Podle dosud nepotvrzených spekulací měl její náhlý konec přijít po konfliktu s bývalým prezidentovým poradcem Petrem Kolářem, konkrétně ho prý neměla pouštět na některá jednání či k citlivým informacím. Svou roli měl sehrát i boj o prověrku, kterou Kolář nezískal. Podle oficiální verze stály za koncem Vohralíkové osobní důvody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nařčení ze šikany, čistek a klientelismu. Končící kancléřka Vohralíková budila kontroverze

Komentátorka a analytička Lenka Zlámalová z Czech News Center (dříve Týdeník Echo) poznamenala, že by média měla věnovat dění kolem Koláře zvýšenou pozornost.

„V čase velkých zbrojních zakázek, kdy stát čeká zároveň výběr dodavatele atomových bloků za stovky miliard, což jsou zrovna náhodou branže Kolářova zájmu, tam nemá v žádné roli co dělat. O kartičkách nemluvě. S kamarádem prezidentem si kafe může dát jinde. Ne signalizovat svým klientům vliv volným vstupem na Hrad,“ napsala na sociální síť X.

Na její příspěvek následně ostře reagovala novinářka Aktuálně.cz a Kolářova partnerka Světlana Witowská. „Paní Zlámalová, přestaňte, prosím, šířit bludy a konspirace. Už to zavání posedlostí. Pokud máte důkaz, předložte ho, pokud ne, nepoškozujte jméno Petra Koláře, prosím. Děkuji,“ vzkázala. V diskuzi podotkla, že novinář nemá vydávat své domněnky za fakta, a doporučila komentátorce, aby přestala fabulovat.

„Důkazy o čem? O jeho klientech? Ty musí zveřejnit on. Míč je na jeho straně. Bez zveřejnění mu nikdo neuvěří, pro koho opravdu pracuje. Vy jako novinářka byste to od každého jiného v okolí každého politika tvrdě vymáhala. Zcela správně. Dejte si drobné intelektuální cvičení, jak budete referovat třeba o poradci premiéra, pracujícím například pro CSG nebo Electricité de France,“ kontrovala Zlámalová v citované odpovědi.

Posléze se ohradila vůči tvrzení, že by sama cokoliv naznačovala. Podle svých slov jen doufá, že se Kolář nebude bez zveřejnění jmen klientů pohybovat na Hradě, ať už v oficiální, či neoficiální roli.

„Vy budete jako novinářka v případě poradců jakéhokoliv jiného politika tlačit na totéž. Lobbisti dost těžko můžou být poradci prezidentů a mít informace z jejich okolí, které pak obchodují. To je celkem elementární. Vidíte někoho takového u Macrona? Nebo u Bidena? Jestli ano, sem se jmény. Ráda si doplním informace,“ dodala Zlámalová.

Žádost o prověrku vyplněna, ale nepodána

Její slova si ale Witowská nenechala líbit. „Myslím, že by se všechno vyřešilo, kdyby všichni ti, kdo si říkají novináři, dodržovali pravidla novinářské práce. A pokud někoho veřejně podezírají z nekalých úmyslů, měli by mít fakta ze dvou na sobě nezávislých zdrojů a ne začínat slovy ‚pokud je pravda‘. Zkuste to někdy,“ rýpnula si do ekonomické analytičky v reakci na poznámku, že by prověrka všechno vyřešila. V diskuzi pak doplnila, že si Kolář žádost o prověrku sice vyplnil, ale KPR už ji nepodala.

„Výborně. Tak teď ji nový kancléř podá. A až ji Petr Kolář dostane, může si s vysokou zárukou důvěryhodnosti chodit na Hradě, kam chce, a mít spoustu kartiček. A už se nikdo na nic nebude ptát. Prověrka na přísně tajné pochybnosti vyvrátí,“ zopakovala Zlámalová.

„Nevím, jestli jste zaznamenala, že Petr Kolář smlouvu s KPR neprodloužil. Pokud KPR nemohla podle své analýzy vyplněnou žádost o prověrku podat, když smlouvu měl, tak si nejsem vaší předpovědí jistá,“ odpověděla Witowská. „Víte, ono je to opakované a pořád stejně útočně posedlé. Myslím, že všechno má své hranice. I drzost a lži,“ napsala na závěr v reakci na dotaz, proč se stále hádá na internetu se Zlámalovou.

V dalším příspěvku se komentátorka ještě pozastavila nad Kolářovým životopisem. „Prezident na prodej klientům. Takhle se Petr Kolář prezentuje a nabízí klientům. Nabízí zastupování před výkonnou mocí v zemi. K ní patří i prezident. A rovnou dodává, že je jeho poradcem. Střet zájmů už si každý posoudí sám. To komentář nepotřebuje,“ citovala z webu Squire Patton Boggs.

„Je to transparentní i pro případné zahraniční klienty (proto v angličtině), a kdo jiný by měl radit prezidentovi a předsedovi Senátu než člověk s takovým CV? Podobných lidí není v Česku moc (tady bude asi zakopaný pes). Co tam máte dál?“ vyslyšela Witowská další výzvu o vysvětlení ze strany Zlámalové.

Kolář po odchodu Vohralíkové potvrdil, že se o získání bezpečnostní prověrky znovu ucházet nebude. Rovněž už není oficiálně ani poradcem, prezidentovi Pavlovi bude asistovat jen externě v oblasti bezpečnosti a zahraniční politiky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prezident Petr Pavel má za sebou první rok svého mandátu. Jak se mu dařilo? Jeho působení zhodnotil politolog Daniel Šárovec, záznam z vysílání si můžete pustit níže.

Tagy: