Zemětřesení na Hradě: Za koncem Vohralíkové má stát i spor s Kolářem, sama mluví o tlaku

Jana Vohralíková končí ve své funkci.

Schmarcz k odcházející kancléřce Vohralíkové

Jana Vohralíková k 15. únoru skončí ve funkci vedoucí prezidentské kanceláře (KPR). Důvody odchodu jsou podle kanceláře osobní. Nahradí ji manažer Milan Vašina. „Pracovní tlak a společenské povinnosti spojené s funkcí jsou vysilující, a proto se v blízké budoucnosti chci věnovat jiné práci a projektům,“ citovala ji KPR v tiskové zprávě. Podle informací MF DNES má v konci Vohralíkové hrát roli i spor o prověrku prezidentova poradce Petra Koláře.

Vohralíková se podle tiskové zprávy na uvolnění z funkce dohodla s prezidentem Petrem Pavlem. „Práce kancléřky byla tou nejlepší zkušeností, kterou jsem dostala. Byla to doba neskutečně zajímavá, obohacující a pestrá, ale zároveň velmi náročná. Pracovní tlak a společenské povinnosti spojené s funkcí jsou vysilující, a proto se v blízké budoucnosti chci věnovat jiné práci a projektům,“ uvedla.

ČTĚTE TAKÉ KOMENTÁŘ: Ostuda ctihodného Ústavního soudu. Zákonné neznamená spravedlivé a morální

Důvodem odchodu Vohralíkové má být podle MF DNES i boj o moc na Hradě. Podle zdrojů redakce došlo ke sporu kancléřky s prezidentovým poradcem Petrem Kolářem, který chtěl získat bezpečnostní prověrku. Tu však měla Vohralíková zastavit ve snaze jej poškodit. Odbor hradní komunikace tyto spekulace odmítl, skutečné důvody jsou podle něj uvedeny v tiskové zprávě. Kancelář prezidenta dříve rozhodla, že Kolář prověrku ke své činnosti nepotřebuje.

Petr Kolář pro CNN Prima NEWS sdělil, že kauzu nebude komentovat ani se jakkoliv vyjadřovat k tomu, jestli měl na odchod Vohralíkové nějaký vliv.

Prezident dosavadní spolupráci a roli kancléřky ocenil: „Odvedla skvělou práci v nesmírně těžké době začátku prezidentského mandátu a budování kanceláře. Dokázala přivést do vedoucích pozic profesionály, nastavit organizaci a fungování celého týmu. Patří jí za to mé velké poděkování. Byl bych potěšen, kdybych mohl i nadále využívat její zkušenosti nebo doporučení a zůstal s ní v kontaktu. Dveře na Hrad bude mít otevřené.“

Vohralíkovou ve funkci nahradí manažer Milan Vašina, který dříve řídil společnost T-Mobile v Česku a na Slovensku. V současné době je výkonným ředitelem Aspen Institutu. „Je to pro mě další životní výzva, které hodlám věnovat veškerý čas a energii. Chci navázat na všechno dobré, co kancléřka udělala, a proto jsme se dohodli na harmonogramu předávání od dnešního dne tak, aby vše proběhlo hladce a správně,“ uvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Palestinci musí získat formu státnosti, jinak nebude klid, shodl se Pavel s katarským emírem

Tagy:
prezident Petr Pavel Pražský hrad kancléřka kancléř Jana Vohralíková prezidentská kancelář Milan Vašina