Nařčení ze šikany, čistek a klientelismu. Končící kancléřka Vohralíková budila kontroverze

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Petra Pavla Jana Vohralíková

Schmarcz k odcházející kancléřce Vohralíkové

Vedoucí kanceláře prezidenta Janu Vohralíkovou, která ve své funkci v únoru skončí, provází řada kontroverzí. Zdroje na Hradě zmiňovaly bossing a šikanu ze strany kancléřky, někteří o personálních změnách hovořili jako o čistkách. Rozruch vyvolala na podzim konference vyjednavačů, jež se konala na Pražském hradě. Její kritici se vymezovali proti podmínkám pro nájem a napojení Vohralíkové na pořadatele. Kancléřka veškerá obvinění odmítala.

Zvěsti o napětí v okolí prezidenta se objevily již několik měsíců po jeho inauguraci. Seznam Zprávy v červnu upozornily na údajné přetahování o moc na Hradě. Ke sporům mělo docházet zejména mezi Vohralíkovou a ředitelkou sekretariátu prezidenta Lindou Jozwiak Kopeckou. Kancléřka se ohradila proti tomu, že by probíhala „válka“ nebo že by situace byla příliš vážná. „Neznamená to, že nemáme jiné názory, ale určitě se nepereme. Není to tak, že bychom si chtěly vyškrábat oči. Neříkám, že vztahy jsou idylické, stále si to ‚sedá‘. Určitě ale nejsou tak rozbuškové, jak článek naznačoval,“ reagovala tehdy na zprávy v Partii PLUS na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trumpovi stojí v cestě poslední překážka, říká jí „ptačí mozeček“. Kdo je Nikki Haleyová?

Začátkem září prezidentská kancelář informovala, že Jozwiak Kopecká ve své funkci končí v návaznosti na uvažované změny, které souvisejí s jejím pracovním zařazením. „Součástí rozhodnutí bylo i přihlédnutí k jiné pracovní nabídce mimo Kancelář prezidenta republiky,“ dodala tehdy kancelář.

Kolář: Žádná roztomilá teta, ale sekernice

Zároveň s tím došlo ke změně i na dalším důležitém postu – Markéta Řeháková přišla o funkci ředitelky odboru komunikace Hradu a zůstala pouze Pavlovou mluvčí. V tomto případě hrálo pro změnu podle Vohralíkové velké množství agendy spojené s vysokým pracovním vytížením.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trapas Vohralíkové při hradní ceremonii. Velmi nevhodné, znělo to jako zlý pes, říká expert

Okolnosti však byly podle komentátora MF DNES Petra Koláře podstatně dramatičtější. „Vohralíková chodila za Řehákovou a s úsměvem jí říkala: ‚Markétko, víte, kampak teďka jdu? Já jdu za panem prezidentem domů navrhnout vaše odvolání. Už zase.‘ Řeháková tam zůstala prý sedět úplně zkoprnělá, a když se paní Vohralíková po čase vrátila, tak jí zas říká ‚Markétko, dneska máte hezký den, pan prezident vaši rezignaci nepřijal, ale já to zkusím příště znovu, tak se mějte‘,“ vylíčil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS s odvoláním na své zdroje.

Na Hradě podle něj panovala „hustá atmosféra“ a lidé měli strach. „Ona se tváří jako roztomilá teta, která se neustále usmívá, ale podle správců je docela sekernice,“ doplnil na adresu kancléřky. Nařčení ze závadného přístupu k dalším pracovníkům a podřízeným na Hradě se na adresu Vohralíkové objevovala opakovaně. Podle politologa Lukáše Valeše se vyskytovala již za dobu jejího působení v Senátu. „Paní kancléřka nemá úplně čistý stůl. I její bývalí zaměstnanci se proti ní bouřili kvůli údajnému bossingu a šikaně,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

Na Hradě jsem otevřela poklop, bránila se Vohralíková

V říjnu přišla zpráva, že Řeháková končí na pozici mluvčí. Podle Pavla šlo o její vlastní rozhodnutí. „Od začátku spolupráce s prezidentem Pavlem bylo mým hlavním cílem přispívat k pozitivnímu veřejnému mínění o jeho rozhodování a prezentaci. Důvodem mého odchodu z pozice tiskové mluvčí je snaha předejít spekulacím o uspořádání vztahů uvnitř prezidentské kanceláře, které se v uplynulých týdnech objevovaly ve veřejném prostoru. Jejich šíření by mohlo narušovat fungování prezidentského týmu a oslabovat celkový pozitivní dojem na veřejnosti, což by bylo v rozporu s mou dlouhodobou misí,” citoval ji hradní odbor komunikace ve zprávě. „Personální věci nebudu komentovat ve veřejném prostoru. Jestli, tak s odstupem,“ sdělila tehdy redakci CNN Prima NEWS Vohralíková.

Podle některých informací měla Vohralíková naléhat na mnohé personální změny či „čistky“ v prezidentově okolí. Web iDNES.cz na základě svých zdrojů dokonce tvrdil, že lidé, kteří Pavla doprovázeli během kampaně, prý prezidenta na možný plán Vohralíkové – vystrnadit od něj nejbližší okolí z dob kampaně – upozorňovali. Pavel měl uvést, že si údajná rizika uvědomuje, ale že se situací nemá sílu cokoliv udělat.

Kancléřka nařčení odmítala. „Když čtu některé články v novinách, tak se nestačím divit. Lidé, kteří nejsou s mým vedením spokojeni, posílají novinářům informace z ‚ověřených zdrojů‘. Třeba, když někdo řekne: ‚Ona bossuje zaměstnance.‘ To je jako kdybych některému novináři řekla, že týrá lidi a vím to od jeho sousedů, ale neřeknu od kterých,“ kroutila v listopadu hlavou na konferenci Innovations United pořádané platformou Startup Disrupt.

ČTĚTE TAKÉ PŘEHLEDNĚ: Kdo přijde po Čaputové? Slováci budou už brzy vybírat nového prezidenta:

Skutečná atmosféra na Hradě podle ní byla jiná, než jak může z médií působit. „My jsme přitom dream team. Jsou tam staří úředníci, lidé, kteří přišli se mnou, lidé kteří přišli z volebního týmu. Chvíli to trvalo, ale skvěle to šlape,“ uvedla kancléřka. „Na Hradě jsem otevřela poklop. Lidé se nadechli a bylo znát, že všichni měli velká očekávání,“ doplnila.

Možný střet zájmů

Krátce po personálních zemětřeseních přišla další aféra s konáním konference Asociace vyjednavačů na Pražském hradě. Kritika se objevila kvůli údajnému zvýhodněnému pronájmu hradních prostor, ceně VIP vstupenek nebo výstupu samotné Vohralíkové na akci. Podle Hradu okolnosti akce nevybočovaly z běžných norem a cena za pronájem byla standardní.

Kancléřku a akci kritizovali komentátoři i někteří opoziční politici jako Radek Vondráček (ANO) nebo Radek Koten (SPD). Někteří vládní poslanci se jí však zastali. „Vlastně nevím, z čeho se dělá kauza. Spolek zaplatil definované poplatky za pronájem podle aktuálních pravidel, paní Vohralíková se rozhodla, že vystoupí zdarma a mezi řečníky nebudou žádní kontroverzní hosté,“ řekla pro CNN Prima NEWS Michaela Šebelová ze STAN. Situaci nepřeceňoval ani bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Vohralíková měla být zakládající členkou organizace. Sama to popřela, zatímco prezident uskupení Radim Pařík tak o ní dříve mluvil. Vohralíková byla na webu dříve mezi tvářemi členů asociace, a na Pražském hradě na akci dokonce lákala přes poutač s fotografií. Později však ze stránek zmizela. K jejímu napojení na organizaci se skepticky vyjádřila i organizace Transparency International. „Mazání informací z webových stránek působí zvláštně. Z našeho pohledu je problém v tom, že existuje přímý vztah mezi spolupořadatelem a pronajímatelem,“ uvedl její ředitel Ondřej Kopečný.

Podle protikorupční organizace by v takovém případě šlo o střet zájmů. Vystupování na akci je nezvyklé i podle bývalého šéfa hradního protokolu Miroslava Sklenáře. „Nebývá zvykem, aby vedoucí kancléře měl vystoupení na akci tohoto typu,“ uvedl.

K TÉMATU: Stále větší rozpaky budí akce Asociace vyjednavačů na Pražském hradě

Spory s poradcem prezidenta?

Vohralíková podle čtvrteční tiskové zprávy ve své funkci skončí k 15. únoru. Důvody odchodu jsou podle kanceláře prezidenta osobní. „Pracovní tlak a společenské povinnosti spojené s funkcí jsou vysilující, a proto se v blízké budoucnosti chci věnovat jiné práci a projektům,“ citovala zpráva Vohralíkovou.

Podle MF DNES má být důvodem jejího odchodu i boj o moc na Hradě. Podle zdrojů redakce došlo ke sporu kancléřky s prezidentovým poradcem Petrem Kolářem, který chtěl získat bezpečnostní prověrku. Tu však měla Vohralíková zastavit ve snaze jej poškodit. Odbor hradní komunikace tyto spekulace odmítl, skutečné důvody jsou podle něj uvedeny v tiskové zprávě. Kancelář prezidenta dříve rozhodla, že Kolář prověrku ke své činnosti nepotřebuje.

PŘIPOMEŇTE SI: Palestinci musí získat formu státnosti, jinak nebude klid, shodl se Pavel s katarským emírem

Tagy: